Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej

Witam, Mam spore problemy z trawieniem od jakiegoś miesiąca. Chciałabym do czasu diagnozy przejść na dietę lekkostrawną, lecz te w Internecie są dość sprzeczne ze sobą. Czy można jeść pszenne pieczywo? Czy można jeść groszek i fasolkę szparagową? Czy istnieje jakaś dieta, która nie ma takich sprzeczności w sobie? Oczywiście po diagnozie udam się do dietetyka w celu dobrania najodpowiedniejszego doboru diety Pozdrawiam, Natalia
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Czym jest żywność ekologiczna?

Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.

Dieta lekkostrawna to pojęcie bardzo ogólne. Podstawowym założeniem jest eliminacja produktów wysokobłonnikowych (produktów zbożowych z pełnego przemiału, warzyw i owoców pestkowych, ze skórką, na surowo), potraw smażonych, ostrych przypraw i soli. Jednak dietę lekkostrawną stosuje się w bardzo różnych schorzeniach i jest ona modyfikowana w stosunku do indywidualnych potrzeb pacjenta. Zalecamy do czasu diagnozy spożywać pieczywo graham, owoce i warzywa bez skórki, najlepiej gotowane. Dodatkowo wykluczamy produkty powodujące wzdęcia : rośliny strączkowe, kalafior, brokuły, cebulowate. Wskazane jest gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie. Ważne, aby spożywać odpowiednią ilość płynów - przede wszystkim wodę niegazowaną, uwaga na kawę i mocne herbaty. Proszę obserwować swój organizm i eliminować produkty, po których nasilają się problemy trawienne.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty