Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie?

Jakie pieczywo podawać przy zaleceniu diety lekkostrawnej,wysoko błonnikowej? Stan zapalny uchyłka jelita
MĘŻCZYZNA, 66 LAT ponad rok temu

Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Szanowny Panie,
W przypadku diety lekkostrawnej, spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić ok. 25 g/dob.

Jeśli chodzi o pieczywo, zalecane jest jasne - chleb pszenny, bułki pszenne, biszkopt. W niewielkich ilościach dopuszczane jest pieczywo graham - pszenne. Natomiast całkowicie zabronione jest pieczywo razowe, żytnie, żytnie chrupkie.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań

0

Dzień dobry,

pieczywo należy podawać pszenne, tzw. białe, a jako dodatek do pieczywa poleca się różnego rodzaju pasty na kanapki zrobione z ugotowanych warzyw - np. z marchewki.

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
http://www.justynaluty.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty