Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Szanowny Panie,
W przypadku diety lekkostrawnej, spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić ok. 25 g/dob.
Jeśli chodzi o pieczywo, zalecane jest jasne - chleb pszenny, bułki pszenne, biszkopt. W niewielkich ilościach dopuszczane jest pieczywo graham - pszenne. Natomiast całkowicie zabronione jest pieczywo razowe, żytnie, żytnie chrupkie.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Dzień dobry,
pieczywo należy podawać pszenne, tzw. białe, a jako dodatek do pieczywa poleca się różnego rodzaju pasty na kanapki zrobione z ugotowanych warzyw - np. z marchewki.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
http://www.justynaluty.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakiego rodzaju pieczywo można jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy pieczywo chrupkie typu Vasa jest zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakim pieczywem można zastąpić chleb żytni razowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta lekkostrawna w ciąży – odpowiada Mgr Justyna Luty