Jakie produkty wykluczyć przy insulinooporności?

Witam! Mam 24 lata,waga ok80 kg, wzrost 177cm. Stwierdzono u mnie insulinoopornosc. Jakie produkty powinnam wyłączyć z diety,czego z czym nie łączyć, czy powinnam zacząć stosować slodzik zamiast cukru?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Co ma wpływ na cukrzycę typu 2?

Ekspert - prof. dr hab. Waldemar Karnafel wyjaśnia, co wpływa na cukrzycę typu 2. Ten typ schorzenia nazywany jest również cukrzycą insulinozależną.

Witam,
Pod szczególną kontrolą powinny znaleźć się produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Do najczęściej zjadanych produktów o wysokim IG należą:
• Pieczywo i makaron z mąki pszennej
• Ryż biały
• Kasza manna
• Ziemniaki zwłaszcza rozgotowane,
• Miód
• Dżem słodzony
• Słodycze, biszkopty
• Słodzone napoje, piwo
• Płatki kukurydziane
• Gotowana marchew i buraki

Przy insulinooporności należy wybierać produkty o jak najniższym IG, jak najmniej przetworzone, o małej zawartości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Zaliczamy do nich:
• Pieczywo żytnie razowe
• Ryż brązowy,
• Kasza gryczana,
• Nasiona roślin strączkowych,
• Surowe warzywa,
• Kiszonki
• Orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane
• Zielona i czerwona soczewica, ciecierzyca

Należy pamiętać, iż każda długotrwała obróbka cieplna podwyższa indeks glikemiczny produktów. Z tego względu nie powinniśmy rozgotowywać potraw, a zjadać je al’dente.
Odpowiednio dobrany jadłospis nasila wrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki czemu glukoza w większym stopniu wnika do komórek, gdzie jest zużywana jako źródło energii.
Bardzo istotna jest również regularność posiłków. Zaleca się spożywanie 5-6 małych posiłków, w odstępach co 2,5-3h. Osoby z zaburzeniami glikemicznymi nie powinny zjadać dużych porcji oraz dopuszczać do występowania głodu. Przestrzeganie tych zasad chroni przed skokami cukru w naszym organizmie. Jeżeli zdarzy nam się sięgać po produkty
o wysokim indeksie glikemicznym to należy je łączyć z produktami zawierającymi sporo białka i tłuszczy nienasyconych, aby cukry nie stanowiły jedynego źródła energii.
Niektóre witaminy i minerały wykazują zdolność przeciwzapalne, zmniejszania insulinooporności, regulują poziom glukozy we krwi. Należą do nich:
• d-pinitol – występuje w otrębach gryczanych, cytrusach, roślinach strączkowych
• witamina D – obecna jest w łososiu, dorszu, jajach, mleku
• chrom – znajdziemy go w drożdżach, zielonym grochu, cebuli, halibucie, wołowej wątrobie.
Często zapominamy, nie doceniamy wartości przyprawy jaką jest cynamon,
a to właśnie on pozwala na stłumienie reakcji insuliny po zjedzeniu pokarmów o wysokim IG. Pamiętajmy zatem o dodatku cynamonu (nie mniej niż 3 gram) do potraw.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk


0

Trzeba wykluczyć cukier w każdej postaci (cukier, dżem, miód), słodkie owoce o dużej zawartości cukru (banany, winogrona, owoce suszone), białe pieczywo, biały ryż, ziemniaki, błyskawiczne płatki owsiane i wszelkie produkty oczyszczone i przetworzone. Słodzików absolutnie nie należy stosować.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty