Ryzyko zarażenia toksoplazmozą w wyniku zjedzenia szynki parmeńskiej

Witam, jestem w 20 tygodniu ciąży i dzisiaj na obiad przygotowałam dla siebie i męża smażone polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską. Polędwiczki były smażone 2,5 minuty z każdej strony. Z jednej strony była szynka parmeńska. Moje pytania dotyczy możliwości zarażenia się toksoplazmozą (od szynki parmeńskiej), wiem że surowa jest szkodliwa, ale czy obróbka na patelni zniwelowała to zagrożenie i mogę być spokojna? Dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Kurczak w czerwonym curry z ryżem

Nie masz pomysłu na obiad? Zapomnij o schabowym z ziemniakami. Zainspiruj się naszym filmem. Zobacz, jak przyrządzić kurczaka w czerwonym curry z dodatkiem ryżu.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty