Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Za mało danych. Prawdopodobnie ma pani postać kaszlową astmy?
Proponuję intensyfikację leczenia
Wskazana ocena laryngologiczna - alergiczny nieżyt nosa.
Wsk. wykluczenie innych przyczyn kaszlu np. ch. refluksowa przełyku, zakażenia pasożytnicze p. pokarmowego
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uciążliwy i przewlekły kaszel u syna – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Napadowy suchy kaszel z rana – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Suchy i uciążliwy kaszel u mężczyzny – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Czy dobry wynik spirometrii wraz z próbą rozkurczową wyklucza astmę? – odpowiada dr hab. n. med. Piotr Korczyński
- Dlaczego dziecko alergiczne tak często choruje? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Suchy i napadowy kaszel u 33-latki – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Suchy bezproduktywny kaszel – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Suchy kaszel przed snem – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Silny kaszel - co robić? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy kaszel może być objawem alergii? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak