Ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej u trzylatki

Witam, jestem mamą 3-letniej dziewczynki (17 kg). Wykryto u niej szmer na sercu. Badanie echo serca: - wnioski: Ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu ASD z wiotką przegrodą międzyprzedsionkową. Echografia dziecka: Worek osierdziowy wolny. Wymiary i kurczliwość jam serca w normie. Zastawki morfologicznie bez zmian. W badaniu Dopplera przepływu przez zastawki prawidłowe. Nie widać VSD. Przegroda międzyprzedsionkowa wiotka, uwypukla się w stronę prawego przedsionka. Widoczny ubytek międzyprzedsionkowy na przestrzeni ok. 5-6 mm z przepływem z przedsionka lewego do prawego. Nie rejestruje się PDA. Łuk aorty prawidłowy. ICD 10. Q 21,1 - Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej. Kontrolne badania za 6 miesięcy.

Czy w wyżej opisanym przypadku, istnieje możliwość, że ubytek się powiększy i czy często się to dzieje? Kiedy zalecany jest zabieg zamknięcia tego ubytku? Czy w ogóle ubytek tej wielkości jest poważny i ma wpływ na zdrowie i życie dziecka? Czy może już ubytek tej wielkości powinien być poddany zabiegowi? Proszę o podanie w mm, kiedy się go zamyka oraz wskazań do tego zabiegu. Dziękuję!

Pytanie zadane 23-01-2012r. o 14:31
lek. Karol Kaziród-Wolski porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski

lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.

Porada eksperta

Witam!
W odpowiedzi na Pani pytania:
Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej jest wadą serca, która może ulec samoistnej korekcji w miarę wzrostu dziecka, zazwyczaj dzieje się to do 1 r.ż., ale czasami może to nastąpić również później. Ubytek ten nie powinien się powiększyć, jest to mało prawdopodobne. ASD jest wrodzoną wadą serca, która może przebiegać z różnym nasileniem przepływu między przedsionkami. Właśnie wielkość przepływu determinuje to czy wada może powodować objawy (najczęściej męczliwość, duszność). W opisanej sytuacji wydaje się, że przeciek nie jest duży, a dolegliwości nie występują (biorąc pod uwagę krótki wywiad). Rokowanie wydaje się być dobre, wada nie powinna stanowić zagrożenia dla zdrowia czy życia. Jedynie w późniejszych dekadach życia wada ta może czasami skutkować niewydolnością krążenia bądź zaburzeniami rytmu. W sytuacji gdy nie występują żadne istotne dolegliwości i rozwój dziecka jest prawidłowy można rozważyć przezskórne zamknięcie ubytku w wieku przedszkolnym. Do szybkiego zabiegu zamknięcia ubytku skłania stwierdzenie zaburzenia rozwoju dziecka oraz istotne zaburzenia hemodynamiczne (powodujące objawy, powiększenie jam serca). W chwili obecnej wydaje się, że nie ma powodów do niepokoju. Należy pozostać pod opieką kardiologa dziecięcego, który na pewno odpowie na wszystkie pytania dotyczące leczenia i w uzasadnionej sytuacji zakwalifikuje do leczenia zabiegowego.

Pozdrawiam serdecznie!

Artykuły na ten temat:
Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Skąd biorą się u mnie gwałtowne uderzenia serca?

Witam! Coś dziwnego dzieje się z moim sercem. Wczoraj słuchałem sobie muzyki na komputerze,...

lek. Magdalena Parys Porady udziela lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
Komorowe zaburzenia rytmu serca a farmakoterapia

Zdiagnozowano u mnie komorowe zaburzenia rytmu serca, w badaniu Holtera stwierdzono rytm zatokowy...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Ból i opuchlizna pod pachą po ablacji przezskórnej

Po ablacji 12 dni, mam 63 lata: - ból pod pachą promieniujący do pleców, - opuchlizna...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Problemy z zaburzeniami rytmu serca

Witam! Mam 35 lat. Od czterech lat biorę Axtil 10 (jedna tabletka), Milurut 100 (jedna tabletka)...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Napadowe migotanie przedsionków a wyjazd za granicę

Mam napadowe migotanie przedsionków. Biorę Polfenon 150 3 x dziennie i raz Betalok 12,5...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Jak powinnam leczyć zaburzenia rytmu serca?

Mam 79 lat, od wielu lat leczę się z powodu nadciśnienia połączonego ze skurczami dodatkowymi....

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Co jest przyczyną bólu?

Witam, mam 22 lata i od miesiąca dokuczają mi bóle i kłucie w klatce piersiowej po lewej...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij