Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam serdecznie,
cieszę się ogromnie, że w dobie fast food'ów i łatwego dostępu do "śmieciowego" przetworzonego jedzenia postanowiła Pani zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zdrowa kuchnia niekoniecznie należy do tych najłatwiejszych. Jednak osobiście uważam, że wszystko jest kwestią wprawy. Swoim pacjentom powtarzam, że jedzenie est najprostszą przyjemnością i taką ma pozostać. Jeżeli chodzi o same przepisy to może się Pani posiłkować internetem, ja natomiast podam kilka wskazówek, dzięki którym powinno być łatwiej. Mianowicie:
- smażenie proszę zastąpić inną obróbką: gotowaniem, duszeniem lub grilowaniem
- solenie potraw ograniczyć do absolutnego akceptowalnego przez Panią minimum
- proszę zacząć używać ziół, które nadadzą potrawą niepowtarzalnego wyrazistego smaku, a są wspaniała alternatywą soli właśnie
- wzbogacić jadłospis o nasiona warzyw strączkowych, same warzywa jak i owoce,
- obiady ubarwiać wymyślnymi surówkami
- gotując zupy wywary mięsne zastąpić tymi warzywnymi
- zwielokrotnić ilość spożywanych ryb
- proszę wybierać chude mięsa
- pić większą ilość wody mineralnej i świeżo wyciśniętych soków
- zwiększyć ilość spożywanych kasz
- makarony zastąpić tymi razowymi
- wzbogacić dietę o pieczywo pełnoziarniste
- zmniejszyć ilość cukrów prostych
Zbilansowana dieta i regularność posiłków to klucz do sukcesu.
Trzymając kciuki, pozdrawiam.
Witam,
zapraszam do poszukania inspiracji zdrowych dań do diety na naszym FB
https://www.facebook.com/FoodDiet
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego nie chudnę pomimo zdrowej diety? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Problemy z przytyciem i ułożeniem posiłków – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Pomysły na smaczne i zdrowe obiady a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Prawidłowa i zdrowa dieta dla 36-latki – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Uczucie głodu po zmianie diety na zdrową – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zdrowo się odżywiać i dobrze wyglądać? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Zdrowe odżywianie 11-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak w zdrowy sposób schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe odżywianie i modelowanie sylwetki – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Brak efektów odchudzania pomimo wprowadzenia zdrowego żywienia – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
"Wody smakowe" - tego na pewno o nich nie wiedziałeś
Woda to nieodłączny element zdrowej diety, dlatego
9 produktów, które niszczą twoje serce
Kostki bulionowe Kostki bulionowe to produkt bardz