Wskazówki dotyczące diety

Witam, chciałabym zapytać dietetyka o pomoc lub wskazówki w ułożeniu diety. Czy istnieje za pomocą Państwa strony uzyskać taką pomoc?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Kontrola żywności ekologicznej

Witam Panią, z chęcią odpowiem na Pani pytania dotyczące diety. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana ułożeniem profesjonalnego indywidualnego programu żywieniowego dopasowanego do Pani potrzeb jest taka możliwość on-line. Zapraszam na moją stronę. Może Pani na niej znaleźć także wiele ciekawych artykułów o prawidłowym odżywianiu się, aktywności fizycznej, zdrowiu i urodzie. Link podaję niżej.

Pozdrawiam
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl

0

Witam,

Przede wszystkim należy zacząć od ustalenia wartości kcal, ilości białek, węglowodanów oraz tłuszczów.
Kolejnym krokiem jest rozdzielenie kaloryczności na konkretne posiłki (musi Pani podjąć decyzje czy chce realizować plan z 4 czy z 5 posiłkami).
Następnie należy rozłożyć posiłki zgodnie z planem dnia - czy może Pani spozywac je co 3-4 h. Dostosowuje je się do trybu pracy, a potem ustala się jaką aktywność fizyczną należy wykonać.
Zapraszam na stronę www.kalorynka.pl, gdzie znajdzie Pani plany dietetyczne.

Pozdrawiam,
A. Erdmann

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty