Indyk – kalorie, właściwości, przygotowanie, przepisy

Indyk jest mięsem często polecanym przez dietetyków ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz lekkostrawność. Jakie inne korzyści niesie spożywanie mięsa indyczego i jak je najlepiej przyrządzić?

Zobacz film: "Bardzo zły nawyk podczas przygotowywania kurczaka"

spis treści

1. Indyk – właściwości

Mięso indyka jest zalecane osobom w każdym wieku. Zawiera cenne dla naszego organizmu mikroelementy takie jak magnez, wspomagający odpowiednie dotlenienie komórek, fosfor, odpowiedzialny za regulację wodnej gospodarki, potas, który wspomaga pracę serca, oraz wzmacniające system immunologiczny żelazo i cynk. W mięsie indyka znajdują się także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Coraz częściej wybieramy indyka. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowy
Coraz częściej wybieramy indyka. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowy [7 zdjęć]

Z danych udostępnionych w związku z kampanią "Podaj Indyka" finansowaną ze środków Funduszu Promocji...

zobacz galerię

2. Indyk – kalorie

Indycze mięso ma dużo wartości odżywczych przy czym jest niskokaloryczne i sycące. Sprawia to, że znajdziemy je w wielu dietach odchudzających. W 100 g mięsa z indyka znajduje się 129 kcal. Jeszcze mniej kalorii ma mięso bez skóry - jedyne 83 kcal. Dla porównania mięso wieprzowe w 100 g ma 242 kcal, a wieprzowe 250 kcal.

3. Indyk – przygotowanie

Zanim włożymy do piekarnika mięso musimy je odpowiednio przygotować. W celu otrzymania odpowiedniej, delikatnej konsystencji, najpierw należy pozbyć się z mięsa twardych ścięgien. Tuszkę nacinamy ostrym nożem wokół stawu kolanowego, podcinamy ścięgna i wyjmujemy szczypcami lub obcęgami. Cały zabieg jest prosty w wykonaniu, dlatego warto go przeprowadzić. Tuszkę następnie nacieramy dokładnie wewnątrz i na zewnątrz przyprawami. Warto również zmieszać je z kilkoma łyżkami masła.

Przygotowane mięso indyka powinno leżakować w lodówce około godziny. Tuszkę przed pieczeniem odpowiednio faszerujemy. Udka powinny przylegać do tuszki, a skrzydła spoczywać na spodzie. Po takim uformowaniu indyka można rozpoczynać pieczenie. Czas pieczenia zależy od masy indyka. Zaleca się, aby na każdy kilogram drobiu przypadało 30 minut pieczenia.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Indyk – przepisy

Poniżej przedstawiamy pomysły na proste i szybkie w przygotowaniu dania z indyka.

4.1. Filet z indyka w aromatycznym sosie

Składniki niezbędne do przygotowania potrawy to:

  • filet z indyka
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki wina białego, wytrawnego
  • garstka rodzynek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka suszonych moreli i śliwek
  • 1 jabłko o kwaskowatym posmaku
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki

Krok 1: Mięso kroimy w paski, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy soli i pieprzu, odstawiamy na 15 minut. Krok 2: Posypujemy filet mąką i obsmażamy na tłuszczu. Krok 3: Obsmażone mięso przekładamy do rondla, polewamy małą ilością wody, następnie dodajemy pół szklanki białego wina i dusimy do miękkości. Krok 4: Podczas duszenia dodajemy garstkę rodzynek oraz kilka śliwek i moreli. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone plasterki jabłka. Krok 5: Całość należy lekko wymieszać, polać słodką śmietanką i podgrzać. Danie można podawać z kluskami, pieczywem lub ryżem.

4.2. Filet z indyka z morelami

Do przygotowania będziemy potrzebować:

• 1 duża pierś z indyka • Pół szklanki wina czerwonego, półwytrawnego • Kilkanaście suszonych moreli • Przyprawa do drobiu • Sól • Pieprz

Krok 1: Morele płuczemy, suszymy, a następnie moczymy w czerwonym winie przez około 3 godziny. Krok 2: Umyty filet nacinamy w poprzek, tak by utworzyła się kieszeń. Krok 3: Pierś nacieramy dokładnie przyprawą do drobiu, solą i niewielką ilością pieprzu. Krok 4: Morele odsączamy i układamy w powstałych w piersi kieszeniach. Krok 5: Mięso zwijamy i okręcamy otwory nicią do mięsa. Krok 6: Naczynie wysmarowujemy masłem, a następnie układamy w nim roladę. Krok 7: Mięso umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy przez 50 minut, polewając co jakiś czas winem, które pozostało po morelach.

Zobacz także inne przepisy z indykiem w roli głównej:

5. Surowy indyk (mięso i skóra) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 143 kcal 122 kcal
Białko 21,6 g 18,39 g
Węglowodany 0,13 g 0,11 g
Cukier 0,07 g 0,06 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 5,64 g 4,79 g
Tłuszcze nasycone 1,46 g 1,24 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,83 g 1,55 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,47 g 1,25 g
Cholesterol 72,0 mg 61,2 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Indyk – kalorie, właściwości, przygotowanie, przepisy
Indyk – kalorie, właściwości, przygotowanie, przepisy (123rf )

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy