Fakty o zdrowiu - Słabe wino też dobre
Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Tak więc chipsy ziemniaczane są źródłem akrylamidu, ponadto akrylamid znajduje się również w wielu produktach spożywczych spożywanych na co dzień, np. pieczywie, paluszkach, frytkach, ciastach, tostach, chrupkach kukurydzianych, kawie, smażonym mięsie. Akrylamid został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję do Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Caner) jako związek prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Według systemu klasyfikacji Unii Europejskiej akrylamid występuje w drugiej kategorii jako prawdopodobnie rakotwórczy i mutagenny oraz w trzeciej kategorii, jako substancja, która może powodować niepłodność.Podstawą zdrowego żywienia powinien być umiar i unikanie produktów spożywczych, które zawierają duże ilości akrylamidu (chipsy, frytki, dania fast food).
Czipsy nie są dla nas dobrym pożywieniem, proszę jak najrzadziej po nie sięgać a najlepiej wcale. Akrylamid jest kancerogenny jego duże ilosci znajdują się również we frytkach oraz dymie papierosowym.
Pozdrawiam
Chipsy zawierają mnóstwo niezdrowych składników, jest to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek, ciężko nawet na poważnie mówić, że to jedzenie czy pokarm. 30-40% tłuszczu, mnóstwo soli, wzmacniacze smaku, kancerogenne związki powstałe przy smażeniu w głębokim tłuszczu. Niestety są powszechnie dostępne, nawet dzieci mogą je kupić (a papierosów np. nie mogą), więc konsumentom wydaje się, że jak są legalne to nie mogą być bardzo szkodliwe.
Zdecydowanie odradzam - dla własnego zdrowia.
Cieszę się, że zastanawia się Pani , co jest dla niej zdrowe - dzięki temu ma Pani większe możliwości zdrowego odżywiania i stylu życia, co procentuje dobrym zdrowiem, samopoczuciem i młodym wyglądem przez całe życie.
Pozdrawiam
Joanna Arciszewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odżywianie się lodami i chipsami – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jak często można jeść fast-foody i chipsy żeby nie przytyć? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy chipsy naprawdę są niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Zawartość kalorii w przekąskach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Tłuszcze utwardzone w produktach spożywczych – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy podczas opiekania kanapek powstają związki szkodliwe dla naszego organizmu? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Produkty spożywcze zawierające składniki pochodzące z upraw GMO w Polsce – odpowiada Piotr Pilarski
artykuły
Pieczone ziemniaki, frytki i chipsy mogą być silnie rakotwórcze
Pieczone ziemniaki i chrupiące frytki zwiększają r
6 nietypowych czynników, które mogą powodować raka. Lepiej się ich wystrzegać!
6 nietypowych czynników, które mogą powodować raka
Żywność, która zwiększa ryzyko raka. W jakich produktach jest najwięcej substancji kancerogennych?
Tradycyjna polska kuchnia obfita w mięso, tłuszcze