Tłuszcze utwardzone w produktach spożywczych

Dzień dobry. Przeczytałam ostatnio, że w Polsce producenci nie mają obowiązku informowania na etykietach o tym, że stosują w swoich produktach tłuszcze utwardzone i w składzie mogą napisać tylko 'tłuszcz roślinny'. Jak więc samemu ocenić, czy tłuszcz utwardzony został dodany czy nie? Czy to, że produkt w którego skład wchodzą tłuszcze roślinne jest ciałem stałym (np. ciastka, sosy i zupy w proszku) może nam coś podpowiedzieć? Czy raczej nie jest to powiązane? Jak sprawa ma się do lodów?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Najczęściej jest to określone jako tłuszcz roślinny utwardzany, czy rafinowany. Powszechnie znajduje się w czekoladach, batonach i słodyczach. Jest też stosowany przy produkcji wyrobów cukierniczych takich jak ciastka (nawet te określane jako dietetyczne, czy owsiane), drożdżówki a także w produktach typu paszteciki, rogaliki itd. Margaryny roślinne i wszelkie tłuszcze do pieczenia czy smażenia w kostkach są jego źródłem. Warto też zwrócić uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych w produktach bo tłuszcze trans to też są tłuszcze nasycone. Generalnie jeśli tłuszcz roślinny jest ciałem stałym to zawiera tłuszcze trans. Jeśli chodzi o lody - niestety często zawierają te tłuszcze. Trzeba patrzeć na skład - na szczęście w większości przypadków tłuszcze te są wymieniane.

0

witam serdecznie, produkty z utwardzonymi olejami roślinnymi mają w temperaturze pokojowej konsystencję stałą. Informacją na temat tego, czy w danym produkcie są utwardzone tłuszcze i w jakiej ilości, jest oznaczenie tłuszczu typu trans na opakowaniach produktów spożywczych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty