Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3

Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.

Witam,
z reguły nie powinien róznić się niczym ponieważ można używać i takiej i takiej nazwy , oleje są w postaci płynnej ,tłuszcze są czasem w postaci utwardzonej chemicznie np margaryna.
Jeśli chodzi o tłuszcze roslinne mogą być one modyfikowane chemicznie szczegołnie w przypadku mieszanek z tłuszczami zwierzęcymi np margaryn smarowania czy też jeszcze twardszych margaryn do pieczenia.
Pozdrawiam,
Ania Zientalska

0

Szanowna Pani,
Zazwyczaj tłuszcz roślinny wymieniony na etykiecie przez producenta oznacza tłuszcz roślinny utwardzony, będący produktem o udowodnionym działaniu aterogennym i rakotwórczym. Oznaczenie olej roślinny oznacza dodatek naturalnego oleju roślinnego lub jego mieszanek. Najkorzystniej wybierać produkty, które zawierają dokładnie opisane oleje roślinne np. olej słonecznikowy, olej rzepakowy itd, ponieważ jest to dodatek zwykle wyższej jakości niż mieszanki olejów roślinnych.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
Dietetyk,
Ewa Myszka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty