Jak odżywiać się w czasie ciąży?
Witam serdecznie,
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych MLEKO NIEPASTERYZOWANE wystepuje pod nazwą mleko surowe - jest to mleko otrzymywane poprzez wydzielanie gruczołów mlecznych krów, owiec, kóz lub bawolic, które nie zostało ogrzane do temperatury przekraczającej 40 °C lub poddane innym zabiegom dającym równoważny efekt. Natomiast mleko spożywcze - to mleko uzyskane po poddaniu obróbce cieplnej mleka, oferowane do sprzedaży konsumentom, w tym instytucjom, jako MLEKO PASTERYZOWANE, mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, MLEKO UHT lub MLEKO STERYLIZOWANE. W sprzedaży najczęściej mamy do czynienia z mlekiem pasteryzowanym oraz UHT, bardzo rzadko z mlekiem niepasteryzowanym (surowym), z uwagi na jego bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mleko UHT w kartonie jest zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy mogło dojść do zakażenia listeriozą w 12 tygodniu ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wskazania do badań po domniemanej ekspozycji na listeriozę w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jakie jest ryzyko zakażenia listeriozą? – odpowiada
- Jakie mleko podawać dzieciom - uht czy pasteryzowane? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy w ciąży można pić miód? – odpowiada Kamila Ziemann
- Obawy przed zakażeniem listerią w 23. tygodniu ciąży – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Czy można się zarazić toksoplazmozą poprzez picie mleka? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz