Jakie owoce i warzywa ograniczają wchłanianie jodu?
Witam, jakie owoce i warzywa ograniczaja wchlanianie jodu?
Witam, jod mogą ograniczać: kapusta, kalafior,rzepa, bruskselka, soja, orzeszki ziemne.
Witam.Substancje, które zaburzają wchłanianie z pożywienia :soja, tofu,roślinach takich jak :(najwięcej w krzyżowych) brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, rzodkiewki, chrzan,inne zawierające mniejsze ilości: orzeszki ziemne, orzechy sosny, słodkie ziemniaki, szpinak, gruszki, proso, truskawki, bambus pędy.Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Spośród wszystkich rodzajów zapaleń tarczycy - naj