Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Aleksandra Józwik 71
Mgr Aleksandra Józwik Dietetyk, Wrocław 71 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

Przede wszystkim powinna Pani ograniczyć spożycie witamin K1: która znajduje się głównie w zielonych warzywach.
Ograniczyć:
1. Kapusta włoska, boćwina, szpinak (ponad 300 mikrogramów w 100g)
2. Brokuły, brukselka ( 100-200 mikrogramów w 100g)
3. Niektóre oleje roślinne sojowy, rzepakowy i oliwa ( 50-200 mikrogramów w 100g)

Jeśli chodzi o owoce to głównym źródłem witaminy K są truskawki, jagody.

Pozostałe warzywa i owoce może Pani spożywać. Zwracam tylko uwagę na to, że owoce mimo wszystko mają dużą zawartość cukru, więc lepiej ograniczyć się do 2 porcji dziennie.
Za to warzywa można jeść praktycznie bez większych ograniczeń.

Pozdrawiam.
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • OwoceOwoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
  • Warzywa – Warzywa to jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych, odpowiednia zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla cierpiących na cukrzycę, a mimo tego warzywa nie są doceniane w diecie przeciętnego Polaka.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Owoce

Warzywa i owoce zimą? Sprawdź, co oferują producenci (WIDEO)

Najlepsze i zdecydowanie najsmaczniejsze są warzywa i owoce sezonowe. Wiadomo są świeże, posiadają więcej aromatu. Jakie opcje wybierać więc zimą? Dietetyk Monika Białasik przedstawia najlepsze dla nas rozwiązania. Wśród nich okryte złą sławą mrożonki,...

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia. Kiedy jesteśmy na diecie, z reguły z dużą starannością przyglądamy się temu, co jemy i w związku z tym liczymy...

Owoce

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Zdrowe, ale pełne pestycydów O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każdy z nas. Jemy je z chęcią, ponieważ są niskokaloryczne, a obfitują w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i błonnik. Niestety, piękny owoc jest nie tylko darem natury...

Waga a zdrowie

Odchudzanie a miesiączka, czy może dojść do zahamowania?

Odchudzanie a miesiączka, czy może dojść do zahamowania?

Przyrost masy ciała w miesiączce to problem wielu kobiet, zwłaszcza gdy pojawia się zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Problemy z wagą często związane są z zatrzymaniem wody w organizmie. Objawy PMS najczęściej pojawiają się 5-11 dni przed miesiączką...

Produkty żywnościowe

Owoce

Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Owoce zawierają antyoksydanty, takie jak: witaminy A, C i E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające...

Owoce

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Tego nie wiemy o warzywach i owocach Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego codziennego...

Gadżety wspomagające odchudzanie

Zakupy a odchudzanie - na co zwrócić uwagę?

Zakupy a odchudzanie - na co zwrócić uwagę?

Odchudzanie to nie tylko odpowiednio dobrana dieta, zwiększona aktywność fizyczna, ale również dobra organizacja. Bez niej nie uda się zaplanować treningu czy spożywać właściwych posiłków. Ważną częścią nie tylko utraty wagi, ale przede wszystkim zdrowego...

Owoce

Oto 5 produktów żywnościowych dobrze wpływających na wzrok

Oto 5 produktów żywnościowych dobrze wpływających na wzrok

Czy tylko marchew? Wiele osób ma świadomość, że marchew oraz inne warzywa i owoce w kolorze pomarańczowym, dobrze wpływają na wzrok. Beta-karoten, czyli prowitamina A, która odpowiada za taki kolor owoców i warzyw, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą O tym, dlaczego warto włączyć warzywa i owoce do codziennej diety, wie większość z nas. Są one w końcu cennym źródłem witamin i składników mineralnych, które wzmacniają system immunologiczny i chronią nasz...

Owoce

Owoce antyrakowe

Owoce zawierają mnóstwo cennych witamin, antyoksydantów, polifenoli czy błonnika. Badania wykazują, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce łączona z aktywnością fizyczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Co ciekawe, niektóre z nich potrafią spowalniać...