Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Owoce i warzywa dla potrzeb osób chorych na cukrzycę zostąly podzielone na grupy w zależności od zawartości węglowodanów. Podział przedstawia się następująco:

Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny (warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi).

Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie (warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna, kapusta).

Grupa III – owoce o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone (warzywa: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki).

Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.

Osoby chore na cukrzycę mogą jeść w zasadzie bez ograniczeń produkty z grup I i II. Pozostałe stanowią zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki i powinnno się ich unikać. Warto również pamiętać, że grejpfrut może interferować z wieloma lekami, więc należy go spożywać w ograniczonych ilościach.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny.
  • Cukrzyca ciążowa – Cukrzyca ciążowa, zwana też cukrzycą ciężarnych, jest to - zgodnie z definicją - każde zaburzenie gospodarki węglowodanowej wykryte po raz pierwszy w czasie ciąży. Cukrzyca ciążowa występuje u około 3 do 6% wszystkich ciężarnych kobiet. U 30% kobiet powtarza się w kolejnej ciąży.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

10 produktów idealnych dla cukrzyków

10 produktów idealnych dla cukrzyków

Owoce jagodowe Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Diabetycy muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych owoców, które zawierają duże ilości naturalnych cukrów. Słodką alternatywą mogą być owoce jagodowe, które są niskokaloryczne, mają niski...

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Owoce w cukrzycy - dieta cukrzyka, owoce dozwolone

Owoce w cukrzycy - dieta cukrzyka, owoce dozwolone

Gdy tylko nadchodzi lato, wszyscy nabieramy ochoty na świeże owoce - ale które z nich są bezpieczne dla diabetyków? Niestety nie wszystkie owoce mogą być spożywane przez cukrzyków, ze względu na dużą zawartość węglowodanów. Owoce, które można spożywać,...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Zdrowe jedzenie dla cukrzyków

Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspektem życia. Osoby cierpiące na cukrzycę muszą w tym zakresie wykazać się większym rozsądkiem i lepszą organizacją niż osoby zdrowe. Nie mogą sobie pozwolić na zachcianki, gdyż może to doprowadzić do niebezpiecznego...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Odchudzanie w cukrzycy

Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest wprost proporcjonalna do liczby przypadków zachorowań na cukrzycę typu II. Lekarze zalecają często, aby osoby chore na cukrzycę pozbyły się kilku kilogramów ze względu na spadek stężenia cukru we krwi....

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta w cukrzycy typu 1

Oprócz węglowodanów, na poziom glukozy we krwi mają wpływ inne składniki odżywcze, takie jak tłuszcze i białka. Nie działają one jednak tak gwałtownie, jak węglowodany. Cukrzyca wymaga utrzymania delikatnej równowagi między przyjmowanymi węglowodanami,...

Owoce

Jak wybrać idealne cytrusy?

Jak wybrać idealne cytrusy?

Zimowy sezon na cytrusy Zima to sezon cytrusowy. To właśnie w najchłodniejszych miesiącach do Polski przyjeżdżają dojrzewające w Europie pomarańcze, grejpfruty, mandarynki i wiele innych. Cytrusy, które pojawiają się na naszych stołach w lecie, to prawdopodobnie...

Owoce

Kiedy owoce mogą zaszkodzić?

Owoce są powszechnie uważane za zdrowe. Stanowią źródło witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Wspomagają odporność, pomagają zapobiegać wielu chorobom, regulują przemianę materii, nawadniają organizm. Dlatego też powinniśmy jeść je codziennie....

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta osoby chorej na cukrzycę (WIDEO)

Dieta osoby chorej na cukrzycę (WIDEO) Odtwórz wideo

Zdrowa, zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia cukrzyka. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia, takich samych, jakie obowiązują ludzi zdrowych. Więcej na ten temat opowiada prof. dr. hab. Krzysztof Strojek, diabetolog. Dieta...