Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
Tak
Jeśli chory nie ma zaburzeń połykania i innych chorób, które powodują wykluczenie surowych warzyw i owoców, to tak. W przypadku cukrzycy owoce należy ograniczyć do 1,5 porcji/dzień. Proszę jednak wybierać te bogate w polifenole np. koloru fioletowego i czerwonego. Jeśli chory ma wzdęcia to proszę wykluczyć kalafior, brokuły, kapustę , brukselkę, cebulę, nasiona roślin strączkowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie owoce i warzywa są zalecane w cukrzycy typu II? – odpowiada Lek. Edyta Sekuła
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
artykuły
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Magda Gessler została nuritarianką? "Bzdura!" - komentuje restauratorka. Wiemy, dlaczego tak chudnie
Osoby śledzące aktywnie Magdę Gessler w mediach sp
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó