Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Skrobia kukurydziana – charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Avatar placeholder
09.04.2021 16:21
Skrobia kukurydziana – charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Skrobia kukurydziana – charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Skrobia kukurydziana jest stosowana w kuchni jako zagęstnik go potraw i wypieków, ponieważ ma właściwości zagęszczające. Można stosować ją także jako... odplamiacz. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie ma skrobia kukurydziana?

spis treści

1. Charakterystyka skrobii kukurydzianej

Skrobia kukurydziana nie jest otrzymywana z ziaren kukurydzy, a z białych pręcików kukurydzy. Skrobia kukurydziana jest także nazywana maizeną. Skrobia kukurydziana ma biały kolor, nie ma smaku ani zapachu. Ma postać sproszkowaną i w chwili połączenia z wodą ma konsystencję kleiku. Skrobia kukurydziana nie posiada glutenu dlatego też może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Skrobia kukurydziana jest częstym składnikiem diety bezglutenowej oraz diety proteinowej.

2. Właściwości skrobii kukurydzianej

Skrobia kukurydziana jest źródłem węglowodanów. W 100 g skrobi kukurydzianej znajduje się 351 kcal. Pozostałe wartości odżywcze skrobi kukurydzianej są obecne w stopniu minimalnym. Minerały jakie zawiera skrobia kukurydziana to: fosfor, żelazo, cynk, magnez, wapń, sód i potas. Witaminy jakie występują w skrobi kukurydzianej to witamina B2, niacyna oraz witamina B6. Skrobia kukurydziana nie posiada właściwości zdrowotnych.

Zobacz film: "Kukurydza - złoto Indian"
Naleśnik z kukurydzą
Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

zobacz galerię

3. Zastosowanie skrobii kukurydzianej

Skrobia kukurydziana może być stosowana jako zamiennik mąki. Można zagęszczać nią zupy i sosów oraz dodawać do ciast i domowego pieczywa. Dzięki skrobi kukurydzianej potrawy są bardziej przezroczyste i lśniące. Skrobia kukurydziana bardzo dobrze sprawdza się do przygotowywania budyniu, kisielu oraz różnorodnych kremów do ciast.

Skrobię kukurydzianą można także stosować do czyszczenia plam z oleju, krwi czy żywności. Dobrze się sprawdzi także do czyszczenia garnków, patelni, zastawy stołowej. Możemy nią wyczyścić piekarnik oraz używać jako środek zmiękczający do prania.

Ze skrobi kukurydzianej można przygotować pastę na ukąszenia owadów czy oparzeniom słonecznym. Wystarczy połączyć ją z odrobiną wody i nałożyć na ugryzione lub poparzone miejsce. Skrobia kukurydziana złagodzi świąd, zmniejszy ból i pieczenie. Można ją stosować także jako suchy szampon do włosów.

Zobacz też:

Skrobię kukurydzianą możemy kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością a także w sklepach internetowych. Cena skrobi kukurydzianej waha się od 5 do 18 zł za kg.

4. Ile kalorii ma skrobia kukurydziana?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 128 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 381 kcal 488 kcal
Białko 0,26 g 0,33 g
Węglowodany 91,3 g 117 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0,90 g 1,15 g
Tłuszcz 0,05 g 0,06 g
Tłuszcze nasycone 0,01 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,02 g 0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,03 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze