Kasza kuskus

Pochodzi z północnej Afryki, dla muzułmanów jest symbolem bogactwa i szczęścia, a dla nas smacznym urozmaiceniem dań obiadowych i nie tylko. Kasza kuskus w ostatnich latach stała się bardzo popularna i można ją znaleźć w kuchniach wielu Polaków. Jej sukces to zasługa smaku, uniwersalności oraz łatwości przyrządzenia – wystarczy ją tylko zalać wrzątkiem i po kilku minutach jest gotowa do jedzenia.

Co to jest kuskus?

Kuskus jest uznawany za kaszę, ale tak naprawdę bardziej przypomina makaron. Otrzymuje się go z twardej pszenicy durum (tej samej, z której robi się włoski makaron). Mąkę pszenną miesza się z wodą, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Określenia kuskus używa się zarówno dla kaszy, jak i samej potrawy przygotowywanej z tego produktu.

Polecane wideo:

Warto wiedzieć, że kuskus to produkt o bogatej historii. Jedzono go już 3 tysiące lat p.n.e. wśród ludności berberyjskiej, zamieszkującej obszar północno-zachodniej Afryki. Później kuskus stał się popularny w innych krajach tej części świata – w Maroko, Algierii, Libii, Tunezji, Senegalu oraz na Sycylii.

W przeszłości kaszę kuskus wytwarzano ręcznie – kobiety obłuskiwały ziarna pszenicy, rozdrabniały je, a następnie jądra ziaren spryskiwały słoną wodą i obtaczały w mące pszennej. Tak powstawały drobne kuleczki, które trafiały na słońce, aby się wysuszyły i były gotowe do jedzenia.

Kuskus to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Podaje się go tam na dużym talerzu i polewa sosem z warzywami i mięsem. Wszyscy zebrani przy stole jedzą wspólnie, z jednego dużego naczynia. Złote ziarenka kuskusu są ważnym symbolem dla muzułmanów – oznaczają szczęście i bogactwo. Potrawy na bazie kuskusu towarzyszą najważniejszym wydarzeniom rodzinnym oraz ceremoniom o charakterze religijnym, takim jak wesela czy pogrzeby.

Produkty, które są bogate w białko

Pestycydy, metale ciężkie i antybiotyki są często spotykane w masowej produkcji mięsa, drobiu, ryb, nabiału i jaj. Lokale typu fast food pompują prawie...

Wartości odżywcze kaszy kuskus

Kasza kuskus to produkt zbożowy, dlatego w 100 g jest około 360 kcal. Kuskus wyróżnia się jednak dużą zawartością białka – jest go więcej niż w innych rodzajach kaszy. Poza tym produkt ten ma bardzo mało tłuszczu (tylko 2 g w 100 g kaszy) oraz nie zawiera cholesterolu.

W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).

Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą go jeść kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia żołądka.

Jak przygotować kuskus?

Kuskus to najłatwiejsza w przygotowaniu kasza, ponieważ nie wymaga płukania, ani długiego gotowania. Ziarenka kaszy wystarczy tylko zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem albo bulionem.

Jak przygotować kuskus? Kaszę wsypujemy do salaterki i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Miskę można przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus będzie gotowa do spożycia. Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać kaszy smak. Dzięki temu, że kuskus przyrządza się błyskawicznie, świetnie nadaje się dla wszystkich, którzy żyją w biegu i nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań.

Jak jeść kaszę kuskus?

Kuskus świetnie zastępuje ziemniaki i ryż do obiadu. Aby nadać mu charakteru, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół.

Jeśli lubisz orientalne smaki, to wypróbuj kuskus z warzywami w stylu marokańskim. Kaszę wystarczy polać aromatycznym sosem na bazie warzyw. Wykorzystaj bakłażany, cebulę, cukinię, paprykę, marchewkę, pomidory, oliwki. Aby nadać daniu marokański charakter dodaj słodkie rodzynki lub suszoną żurawinę. Najważniejsze są oczywiście przyprawy – kmin rzymski, kolendra, wędzona papryka, pieprz cayenne. Do potrawy warto dodać też trochę miodu, soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wolisz bardziej treściwe dania? Do sosu możesz też dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i uzyskać inne danie – kuskus z kurczakiem.

Kuskus świetnie sprawdza się jako nadzienie do faszerowanych warzyw i zapiekanek, ale także jako składnik sałatek. Tabbouleh to tradycyjna sałatka arabska, do której można wykorzystać kaszę kuskus lub bulgur. Co będzie potrzebne poza kaszą? Świeże warzywa (pomidory, ogórki, papryka, dymka), zioła (natka pietruszki, mięta) oraz nadające charakter dodatki, czyli czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa należy pokroić w kostkę, zioła drobno poszatkować i wszystko wymieszać z wystudzoną kaszą. To świetna sałatka do dań mięsnych (np. z grilla), ale można ją traktować jako samodzielne danie.

Kuskus na słodko? Tak, kasza z pszenicy świetnie sprawdza się również jako deser albo słodkie śniadanie. Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami i miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii i na pewno poprawi nastrój.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Oto kilka zalet sezamu, o których...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , żelaza, magnezu, kwasu foliowego. To prawdziwa bomba prozdrowotnych...

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i odkwasić go. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

. Jednak do jego przygotowania zwykle oczyszcza się mąkę. Makarony pełnoziarniste - W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż (...) oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem....

Zboża

Mikstura, która usunie pasożyty z organizmu

Mikstura, która usunie pasożyty z organizmu

Wzmocni odporność, oczyści organizm z toksyn i pasożytów, a przy okazji odchudzi. Ta cudowna mikstura pomaga na wiele dolegliwości, a składa się tylko z dwóch składników, w dodatku tanich i łatwo dostępnych. Przepis na miksturę oczyszczającą organizm By...

Zboża

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

. W Polsce można kupić ją za ok. 10 złotych za 1 kg. Mąka amarantusowa To zboże, którego wiek szacuje się na 8 tys. lat. Amarantus był pożywieniem (...) używanym w rytuałach religijnych Azteków, dlatego często nazywany jest „zbożem...

Zboża

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna

nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia - zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego

Zboża

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Większość z nas kocha smak chleba, jednak na co dzień staramy się ograniczać jego ilość w diecie ze względu na zawartość węglowodanów. Czy strach przed pieczywem jest uzasadniony? Produkty zbożowe to podstawa piramidy żywienia, dlatego nie powinniśmy...