Kasza kuskus

Pochodzi z północnej Afryki, dla muzułmanów jest symbolem bogactwa i szczęścia, a dla nas smacznym urozmaiceniem dań obiadowych i nie tylko. Kasza kuskus w ostatnich latach stała się bardzo popularna i można ją znaleźć w kuchniach wielu Polaków. Jej sukces to zasługa smaku, uniwersalności oraz łatwości przyrządzenia – wystarczy ją tylko zalać wrzątkiem i po kilku minutach jest gotowa do jedzenia.

Co to jest kuskus?

Kuskus jest uznawany za kaszę, ale tak naprawdę bardziej przypomina makaron. Otrzymuje się go z twardej pszenicy durum (tej samej, z której robi się włoski makaron). Mąkę pszenną miesza się z wodą, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Określenia kuskus używa się zarówno dla kaszy, jak i samej potrawy przygotowywanej z tego produktu.

Polecane wideo:

Warto wiedzieć, że kuskus to produkt o bogatej historii. Jedzono go już 3 tysiące lat p.n.e. wśród ludności berberyjskiej, zamieszkującej obszar północno-zachodniej Afryki. Później kuskus stał się popularny w innych krajach tej części świata – w Maroko, Algierii, Libii, Tunezji, Senegalu oraz na Sycylii.

W przeszłości kaszę kuskus wytwarzano ręcznie – kobiety obłuskiwały ziarna pszenicy, rozdrabniały je, a następnie jądra ziaren spryskiwały słoną wodą i obtaczały w mące pszennej. Tak powstawały drobne kuleczki, które trafiały na słońce, aby się wysuszyły i były gotowe do jedzenia.

Kuskus to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Podaje się go tam na dużym talerzu i polewa sosem z warzywami i mięsem. Wszyscy zebrani przy stole jedzą wspólnie, z jednego dużego naczynia. Złote ziarenka kuskusu są ważnym symbolem dla muzułmanów – oznaczają szczęście i bogactwo. Potrawy na bazie kuskusu towarzyszą najważniejszym wydarzeniom rodzinnym oraz ceremoniom o charakterze religijnym, takim jak wesela czy pogrzeby.

Produkty, które są bogate w białko

Pestycydy, metale ciężkie i antybiotyki są często spotykane w masowej produkcji mięsa, drobiu, ryb, nabiału i jaj. Lokale typu fast food pompują prawie...

Wartości odżywcze kaszy kuskus

Kasza kuskus to produkt zbożowy, dlatego w 100 g jest około 360 kcal. Kuskus wyróżnia się jednak dużą zawartością białka – jest go więcej niż w innych rodzajach kaszy. Poza tym produkt ten ma bardzo mało tłuszczu (tylko 2 g w 100 g kaszy) oraz nie zawiera cholesterolu.

W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).

Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą go jeść kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia żołądka.

Jak przygotować kuskus?

Kuskus to najłatwiejsza w przygotowaniu kasza, ponieważ nie wymaga płukania, ani długiego gotowania. Ziarenka kaszy wystarczy tylko zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem albo bulionem.

Jak przygotować kuskus? Kaszę wsypujemy do salaterki i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Miskę można przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus będzie gotowa do spożycia. Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać kaszy smak. Dzięki temu, że kuskus przyrządza się błyskawicznie, świetnie nadaje się dla wszystkich, którzy żyją w biegu i nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań.

Jak jeść kaszę kuskus?

Kuskus świetnie zastępuje ziemniaki i ryż do obiadu. Aby nadać mu charakteru, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół.

Jeśli lubisz orientalne smaki, to wypróbuj kuskus z warzywami w stylu marokańskim. Kaszę wystarczy polać aromatycznym sosem na bazie warzyw. Wykorzystaj bakłażany, cebulę, cukinię, paprykę, marchewkę, pomidory, oliwki. Aby nadać daniu marokański charakter dodaj słodkie rodzynki lub suszoną żurawinę. Najważniejsze są oczywiście przyprawy – kmin rzymski, kolendra, wędzona papryka, pieprz cayenne. Do potrawy warto dodać też trochę miodu, soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wolisz bardziej treściwe dania? Do sosu możesz też dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i uzyskać inne danie – kuskus z kurczakiem.

Kuskus świetnie sprawdza się jako nadzienie do faszerowanych warzyw i zapiekanek, ale także jako składnik sałatek. Tabbouleh to tradycyjna sałatka arabska, do której można wykorzystać kaszę kuskus lub bulgur. Co będzie potrzebne poza kaszą? Świeże warzywa (pomidory, ogórki, papryka, dymka), zioła (natka pietruszki, mięta) oraz nadające charakter dodatki, czyli czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa należy pokroić w kostkę, zioła drobno poszatkować i wszystko wymieszać z wystudzoną kaszą. To świetna sałatka do dań mięsnych (np. z grilla), ale można ją traktować jako samodzielne danie.

Kuskus na słodko? Tak, kasza z pszenicy świetnie sprawdza się również jako deser albo słodkie śniadanie. Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami i miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii i na pewno poprawi nastrój.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...