Kasza kuskus - charakterystyka, właściwości, przygotowanie, przepisy

Pochodzi z północnej Afryki, dla muzułmanów jest symbolem bogactwa i szczęścia, a dla nas smacznym urozmaiceniem dań obiadowych i nie tylko. Kasza kuskus w ostatnich latach stała się bardzo popularna i można ją znaleźć w kuchniach wielu Polaków. Jej sukces to zasługa smaku, uniwersalności oraz łatwości przyrządzenia – wystarczy ją tylko zalać wrzątkiem i po kilku minutach jest gotowa do jedzenia.

Kuskus - charakterystyka

Kuskus jest uznawany za kaszę, ale tak naprawdę bardziej przypomina makaron. Otrzymuje się go z twardej pszenicy durum (tej samej, z której robi się włoski makaron). Mąkę pszenną miesza się z wodą, a następnie formuje charakterystyczne małe, żółte granulki, które znamy jako kaszę kuskus. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Określenia kuskus używa się zarówno dla kaszy, jak i samej potrawy przygotowywanej z tego produktu.

Polecane wideo:

Warto wiedzieć, że kuskus to produkt o bogatej historii. Jedzono go już 3 tysiące lat p.n.e. wśród ludności berberyjskiej, zamieszkującej obszar północno-zachodniej Afryki. Później kuskus stał się popularny w innych krajach tej części świata – w Maroko, Algierii, Libii, Tunezji, Senegalu oraz na Sycylii.

W przeszłości kaszę kuskus wytwarzano ręcznie – kobiety obłuskiwały ziarna pszenicy, rozdrabniały je, a następnie jądra ziaren spryskiwały słoną wodą i obtaczały w mące pszennej. Tak powstawały drobne kuleczki, które trafiały na słońce, aby się wysuszyły i były gotowe do jedzenia.

Kuskus to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Podaje się go tam na dużym talerzu i polewa sosem z warzywami i mięsem. Wszyscy zebrani przy stole jedzą wspólnie, z jednego dużego naczynia. Złote ziarenka kuskusu są ważnym symbolem dla muzułmanów – oznaczają szczęście i bogactwo. Potrawy na bazie kuskusu towarzyszą najważniejszym wydarzeniom rodzinnym oraz ceremoniom o charakterze religijnym, takim jak wesela czy pogrzeby.

Produkty, które są bogate w białko

Pestycydy, metale ciężkie i antybiotyki są często spotykane w masowej produkcji mięsa, drobiu, ryb, nabiału i jaj. Lokale typu fast food pompują prawie...

Kuskus - właściwości

Kasza kuskus to produkt zbożowy, dlatego w 100 g jest około 360 kcal. Kuskus wyróżnia się jednak dużą zawartością białka – jest go więcej niż w innych rodzajach kaszy. Poza tym produkt ten ma bardzo mało tłuszczu (tylko 2 g w 100 g kaszy) oraz nie zawiera cholesterolu.

Właściwości kuskusu wynikają z dużej zawartości składników odżywczych. W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).

Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą go jeść kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia żołądka. Co ważne z właściwości kuskusu mogą też skorzystać dzieci, ponieważ nie obciąża on żołądka. Ponadto dzięki zawartym w kuskusie właściwościom poprawimy pracę układu nerwowego i mózgu.

Kuskus - ​przygotowanie

Kuskus to najłatwiejsza w przygotowaniu kasza, ponieważ nie wymaga płukania, ani długiego gotowania. Ziarenka kaszy wystarczy tylko zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem albo bulionem.

Jak przygotować kuskus? Kaszę wsypujemy do salaterki i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Miskę można przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus będzie gotowa do spożycia. Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać kaszy smak. Dzięki temu, że kuskus przyrządza się błyskawicznie, świetnie nadaje się dla wszystkich, którzy żyją w biegu i nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań.

Kuskus - przepisy

Kuskus świetnie zastępuje ziemniaki i ryż do obiadu. Aby nadać mu charakteru, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych przypraw oraz świeżych ziół. W sieci można znaleźć wiele przepisów na kaszę kuskus. Nie musimy jednak się trzymać sztywno przepisów z kaszą kuskus. Zawsze warto zmodyfikować przepis z kaszą kuskus, tak, aby idealnie dopasować danie do naszych kubków smakowych.

Jeśli lubisz orientalne smaki, to wypróbuj przepis na kuskus z warzywami w stylu marokańskim. Aby przygotować kaszę kuskus z warzywami wystarczy polać aromatycznym sosem na bazie warzyw. Do kuskusu z warzywami wykorzystaj bakłażany, cebulę, cukinię, paprykę, marchewkę, pomidory, oliwki. Aby nadać daniu marokański charakter dodaj słodkie rodzynki lub suszoną żurawinę. Najważniejsze w kuskusie z warzywami są oczywiście przyprawy – kmin rzymski, kolendra, wędzona papryka, pieprz cayenne. Przepis na kuskus warto urozmaicić też odrobiną miodu, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Wolisz bardziej treściwe przepisy z kuskusem? Do sosu możesz też dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i uzyskać inne danie – kuskus z kurczakiem.

Kuskus świetnie sprawdza się również w przepisach na nadzienie do faszerowanych warzyw i zapiekanek, ale także jako składnik sałatek. Warto znać np. przepis z kuskusem na tabbouleh. Jest to tradycyjna arabska sałatka z kuskusem lub kaszą bulgur. Co będzie potrzebne poza kaszą? Świeże warzywa (pomidory, ogórki, papryka, dymka), zioła (natka pietruszki, mięta) oraz nadające charakter dodatki, czyli czosnek, cytryna, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Warzywa należy pokroić w kostkę, zioła drobno poszatkować i wszystko wymieszać z wystudzoną kaszą. Ta sałatka z kaszą kuskus idealnie nadaje się do dań mięsnych (np. z grilla), ale można ją traktować jako samodzielne danie.

Jednak sałatkę z kuskusem można przygotować na wiele sposobów. Tak naprawdę sałatkę z kuskusem można przygotować w kilka minut z tego, co mamy w lodówce. Do sałatki z kuskusem można dodać szynkę, jajka, pomidory, ogórki, cebulę, oliwki lub cokolwiek innego co akurat znajdziemy w lodówce.

Kuskus na słodko? Tak, kasze kuskus znajdziemy w orzepisach na deser albo słodkie śniadanie. Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami i miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii i na pewno poprawi nastrój.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i odkwasić go. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...