Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska

Truskawki - uprawa, właściwości, 11 przepisów na smaczne dania

 Paula Jakubasik
31.03.2021 14:57
Truskawki mają niski indeks glikemiczny, mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę.
Truskawki mają niski indeks glikemiczny, mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę. (123rf)

Smak to nie jedyna zaleta truskawek. Mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, które poprawiają stan zdrowia i samopoczucie. Regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób. Równie dobrze działają w formie kosmetyków, nakładanych na skórę. Jakie są odmiany truskawek, gdzie kupować sadzonki i jak je uprawiać? Jakie właściwości mają truskawki? W jaki sposób wykorzystać te owoce w kuchni?

spis treści

1. Charakterystyka truskawek

Amèdèe-François Frèzier na terenie Chile znalazła dużo większe poziomki i podarował kilka sadzonek królowi Francji Ludwikowi XIV. Zostały posadzone w ogrodzie, a jeden z botaników po skrzyżowaniu odmiany chilijskiej (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana) otrzymał truskawki.

Obecnie truskawki są uprawione we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego. Największym producentem owoców są Stany Zjednoczone, Hiszpania, Rosja i Turcja. Owoce zawierają 6-9% węglowodanów i 80% wody, wiele cennych minerałów i witamin. Truskawki można spożywać na surowo i w formie przetworzonej.

Zobacz film: "Oczyszczające właściwości truskawek"

2. Odmiany truskawek

Istnieje wiele rodzajów truskawek, które różnią się okresem kwitnienia, odpornością na czynniki zewnętrzne, smakiem oraz wyglądem, jedne z najpopularniejszych odmian to:

  • Honeoye - bardzo wczesne truskawki odporne na mróz,
  • Kent- średnio wczesna, odporna na szarą pleśń,
  • Kimberly - wczesna, duże owoce,
  • Elsanta - jędrne owoce, nie przetrwa ostrych zim,
  • Elkat - średnio wczesna, odporna na mróz i łatwa w uprawie,
  • Polka - średnio późna odporna na suszę i świetna na przetwory,
  • Senga Sengana - średnio późna odporna na mróz,
  • Florence – bardzo późna, duże owoce odporne na szarą pleśń, mączniaka i mróz.

3. Gdzie kupować sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek warto kupować w specjalistycznych szkółkach, które mają certyfikat z potwierdzeniem odmiany i wysokiej jakości. Należy je dokładnie obejrzeć i upewnić się, że nie są chore lub zajęte przez szkodniki. Rośliny nie powinny być przesuszone, w takiej sytuacji należy je potrzymać przez około dwie godziny w wodzie, zanim zostaną umieszczone w ziemi.

Zobacz także:

4. Jak sadzić truskawki?

Najlepsza pora na rozpoczęcie sadzenia truskawek to początek lipca, ponieważ już w przyszłym roku pojawi się sporo owoców. Sadzonki umieszczone w ziemi na przełomie kwietnia i maja będą miały mniejsze plony, a ich największa ilość nastąpi dopiero za dwa lub trzy lata.

Koniec sierpnia i pierwszy tydzień września to ostatni moment na tego typu prace, ponieważ rośliny muszą ukorzenić się przed nadejściem zimy. Pomogą w tym także obfite opady deszczu.

Odległość między truskawkami powinna zależeć od ich odmiany. Uznaje się, że początkujący powinni sadzić je co 20 centymetrów, a między rzędami musi zostać 70 centymetrów przerwy.

Wiele osób preferuje system pasowo-rzędowy, w którym odległość między rzędami wynosi 60 centymetrów, a między pasami - 90. Sadzonki najlepiej umieszczać w ziemi co 20 centymetrów.

Inną metodą jest sadzenie na zagonie oddalonym od drugiego o 40 centymetrów. Rośliny najlepiej sadzić w 20-30 centymetrowych odstępach. Ziemia powinna być przekopana co najmniej tydzień wcześniej, najlepiej kiedy jest piaszczysto-gliniasta, bogata w próchnicę.

Rzędy najlepiej wyznaczyć precyzyjnie za pomocą sznurków. Sadzonki powinny być pozbawione wąsów i starych liści. Najlepiej zakopać je tak głęboko, by nad powierzchnią znajdował się liść sercowy.

W dołku umieszczamy wszystkie korzenie, nie powinny być podwinięte, lepiej skrócić je sekatorem. Warto zwrócić szczególną uwagę na głębokość sadzenia. Umieszczenie rośliny zbyt nisko doprowadzi do gnicia, natomiast zbyt płytkie do zasychania korzeni.

Nie wolno zapominać także o ściółkowaniu za pomocą trocin lub kory, ponieważ ten sposób chroni podłoże przed utratą wody. Zalecane jest również zacienianie cienką warstwą słomy, którą usuwamy po pięciu dniach od posadzenia. Po kilku dniach bez opadów deszczu konieczne jest podlanie sadzonek.

5. Uprawa truskawek

Owoce należy zbierać codziennie, ponieważ mają tendencje do gnicia. Latem z roślin wyrastają rozłogi należy je uciąć tuż przy nasadzie liści. Konieczne jest także zabezpieczenie sadzonek przed zimą za pomocą słomy.

W kolejnym roku na wiosnę warto użyć wieloskładnikowego nawozu, najlepiej w formie płynnej. Nie wolno zapominać również o regularnym pozbywaniu się chwastów za pomocą motyki. Czynność ta wymaga uwagi, ponieważ może spowodować uszkodzenie korzeni.

Podlewanie jest najważniejsze po posadzeniu, podczas owocowania, pod koniec i na początku lata. Dostęp do wody ma wpływ na rozmiar owoców i wielkość plonów. Najlepiej w tym celu wykorzystać deszczówkę lub wodę z kranu.

Truskawki należy nawadniać bez moczenia liści, ponieważ sprzyja to rozwojowi chorób i pleśni. Truskawki w tunelu lub szklarni dojrzeją szybciej o mniej więcej dwa tygodnie. W czasie kwitnienia należy otwierać lub usuwać zasłony, ponieważ owady muszą mieć dostęp do kwiatów.

6. Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. Jej niedobór grozi depresją, osłabieniem, bólami mięśni i stawów, a nawet osteoporozą.

Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B). Są też cennym źródłem żelaza, mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo zawierają niewiele kalorii.

6.1. Odchudzanie

Truskawki są dozwolone na diecie odchudzającej, ponieważ w 100 gramach owoców znajduje się jedynie 32 kcal. Ponadto owoce wykazują działanie oczyszczające i moczopędne. Regulują pracę nerek i ułatwiają pozbycie się toksyn z organizmu.

Ze względu na zawartość pektyn pozytywie wpływają na proces trawienia i przemianę materii.

Stymulują także wątrobę i woreczek żółciowy. Pomagają również w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów.

6.2. Nowotwory

Truskawki mają właściwości przeciwnowotworowe ze względu na dużą zawartość witaminy C i kwasu elagowego. Te substancje wspierają układ odpornościowy i redukują wpływ substancji rakotwórczych, występujących naturalnie, syntetycznie i tych z produktów przetworzonych termicznie.

Naukowcy z Hiszpanii i Włoch stwierdzili, że duża ilość polifenoli może hamować namnażanie się raka sutka. Natomiast błonnik zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.

6.3. Cholesterol

Truskawki posiadają flawonoidy, takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna i kemferol. Dzięki temu mają wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu, usprawniają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych i niwelują ryzyko wystąpienia zakrzepicy żylnej.

Z tego względu truskawki hamują powstawanie chorób układu sercowo-naczyniowego. Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii wykazali, że trzy porcje truskawek tygodniowo redukują ryzyko zawału serca u kobiet o jedną trzecią.

6.4. Cukrzyca

Indeks glikemiczny truskawek wynosi 40, owoce te zawierają fruktozę, która jest metabolizowana bez udziału insuliny. Mogą bez obaw spożywać je osoby chore na cukrzycę.

Co więcej, naukowcy z Salk Institute for Biological Science w San Diego dowiedli, że fizetyny z truskawek redukują powikłania związane z cukrzycą typu 1, czyli nefropatię cukrzycową, retinopatię cukrzycową czy neuropatię, którą objawia drętwienie kończyn.

6.5. Alergia

Truskawki mogą wywołać alergię i z tego względu można podawać je dzieciom dopiero po ukończeniu 10. miesiąca życia. Jeżeli reakcja będzie zła to należy je odstawić i podać ponownie w drugim roku życia. Alergia może pojawić się także u osób dorosłych, u których nie wystąpiła wcześniej.

Warto początkowo jeść owoce w małych porcjach, zwracając uwagę na swoje samopoczucie. Truskawki raczej nie będą służyć osobom, które mają alergię na salicylany.

Mogą też powodować problemy u osób chorych na zespół jelita drażliwego. Drobne pestki owoców mogą być odpowiedzialne za silną i gwałtowną biegunkę.

6.6. Właściwości liści truskawek

Liście truskawek zawierają garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne oraz niewielkie ilości olejku eterycznego. Napar z liści ma właściwości lecznicze w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy, krwawienia z pochwy i kamicy nerkowej. Ususzone i starte na proszek liście można stosować w formie okładów na poparzone miejsca.

7. Zastosowanie truskawek w kosmetyce

Właściwości zdrowotne truskawek to nie wszystko, mają również zbawienny wpływ na urodę. Często są stosowane do produkcji kosmetyków ze względu na właściwości odżywcze, ściągające, przeciwzmarszczkowe, rozświetlające i bakteriobójcze.

Ponadto, chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, pomagają pozbyć się nieestetycznych przebarwień. Jeśli mamy problemy takie jak łuszczenie skóry i przesuszenie cery to dobrym pomysłem będzie stosowanie kosmetyków z truskawkami.

Przygotowanie domowej maseczki z truskawek jest bardzo proste. Należy rozgnieść około 10 dag truskawek i dodać 15 ml oleju sojowego. Tak przygotowaną papkę nakładamy na twarz na 20 minut.

Jeśli natomiast zależy nam na pozbyciu się oznak starzenia i rozświetlić skórę to możemy przygotować maseczkę na bazie truskawek (10 dag), soku z cytryny (ok. 2,5 łyżki) oraz jogurtu naturalnego (15 g). Po rozdrobnieniu i dokładnym wymieszaniu, nakładamy miksturę na twarz na 10 minut.

Truskawki wybielają też zęby i hamują osadzanie się kamienia nazębnego. W tym celu należy natrzeć zęby przekrojoną truskawką i zostawić na pół godziny.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

8. Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych?

Wielu producentów zapewnia, że truskawki z importu rosły na polskich polach. Przede wszystkim nie należy ufać na słowo, a zwrócić uwagę na kolor owoców. Polskie są nieco jaśniejsze, ale bardziej czerwone. Zagraniczne najczęściej przybierają intensywną, bordową barwę.

Co więcej, truskawki z Polski są mniejsze, bardziej twarde i jędrne od tych przywożonych z Hiszpanii, Grecji lub Węgier. Wiele może powiedzieć także cena, polskie owoce są droższe ze względu na trudne warunki pogodowe.

9. Jak przygotować truskawki do spożycia?

Truskawki nie powinny znajdować się długo w wodzie, dlatego należy je opłukać jedynie pod lekkim jej strumieniem. Na końcu należy również oderwać szypułki. Truskawki są bardzo delikatnym owocem, dlatego nie należy ich przechowywać zbyt długo, najlepiej zjeść je w krótkim czasie.

Truskawki mogą być podawane na różne sposoby. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i gustów smakowych osoby, która je przygotowuje. Oczywiście najlepiej smakują na surowo bez dodatków. W takiej postaci są też najmniej kaloryczne.

Mogą być one głównym składnikiem koktajlu, deseru z jogurtem naturalnym. Wówczas należy pamiętać, że kalorii w truskawkach będzie znacznie więcej, ze względu na dodane składniki.

Należy także pamiętać, że truskawki są dość silnymi alergenami - prowokują wydzielanie histaminy w organizmie. Po ich zjedzeniu może pojawić się pokrzywka, co jest oznaką, że wystąpiła reakcja uczuleniowa i nie powinniśmy ich spożywać.

10. 11 przepisów na dania z truskawkami

Truskawki smakują świetnie na surowo, ale można z nich przygotować wiele smacznych dań. Najczęściej można je spotkać w deserach, ale możliwe jest także wykonanie wspaniałych dań głównych, śniadań lub kolacji z ich udziałem.

Pomysłów na wykorzystanie truskawek jest naprawdę mnóstwo. Jeśli uwielbiamy truskawki to warto pokusić się o eksperymenty w kuchni. Codzienne spożywanie truskawek z pewnością pozytywnie wpłynie na stan zdrowia i samopoczucie.

10.1. Babeczki brownie z truskawkami

Składniki na około 18 babeczek:

  • 200 g masła,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 135 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka truskawek.

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki. Masło dzielimy na mniejsze części i wkładamy do rondelka, po chwili wsypujemy kostki czekolady i trzymamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Pamiętamy o regularnym mieszaniu masy.

Odstawiamy garnek na bok. W osobnej misce łączymy jajka z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

Przygotowujemy 18 jednorazowych papilotek na babeczki, wylewamy do nich ciasto (około 3 łyżki na 1 foremkę) i dodajemy truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

10.2. Sernik stracciatella z truskawkami

Składniki na 12 porcji:

  • 80 g okrągłych biszkoptów,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 400 g truskawek,
  • opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto.

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkoptem i opcjonalnie skrapiamy je likierem.

Do miski przekładamy zimny serek mascarpone, wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość mikserem przez około dwie minuty.

W garnuszku doprowadzamy mleko do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie stopniowo dodajemy jogurt, cały czas mieszając.

Uzyskaną masę przelewamy do miski z mascarpone i łączymy za pomocą miksera. Dodajemy posiekaną czekoladę i pokrojone truskawki. Pamiętamy o zostawieniu odrobiny czekolady i owoców do dekoracji.

Masę mieszamy delikatnie łyżką i wykładamy ją równomiernie na ułożone wcześniej biszkopty. Ciasto dekorujemy według uznania i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

10.3. Sałatka z truskawkami

Składniki na dwie porcje:

  • 2 garści szpinaku,
  • 300 g truskawek,
  • 220 g sera halloumi,
  • 6 łyżek płatków migdałów,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, odrywamy szypułki i kroimy na połówki. Dodajemy je do szpinaku.

Ser kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię grillową, polewamy ją oliwą z oliwek i układamy halloumi. Trzymamy go na ogniu przez około dwie minuty na średnim ogniu. Następnie odwracamy go na drugą stronę.

Po zakończeniu smażenia dodajemy go do sałatki. W miseczce łączymy starty imbir, miód, oliwę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów, można je wcześniej uprażyć na suchej patelni.

10.4. Puszyste ciasto z truskawkami

Składniki na 12 porcji:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru pudru,
  • 400 g truskawek.

Przygotowanie:

Masło dzielimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Jajka również wyjmujemy wcześniej z lodówki lub wkładamy do ciepłej wody. Po około godzinie ubijamy masło na puszystą masę, stopniowo dodajemy do niego żółtka i cukier puder.

Dokładnie i dość długo mieszamy mikserem. Na koniec masę łączymy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie dodajemy je do masy.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Na wierzchu układamy jedną warstwę truskawek w całości lub przeciętych wzdłuż. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 35 minut.

Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka, gdy przestygnie należy je posypać cukrem pudrem.

10.5. Mini tiramisu z truskawkami

Składniki na 10 porcji:

  • 4 żółtka,
  • 350 ml mocnej kawy,
  • 25 ml likieru amaretto (opcjonalnie),
  • 100 g cukru pudru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 300 g okrągłych biszkoptów,
  • ok. 3 łyżek naturalnego kakao,
  • ok. 500 g truskawek.

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy ją z likierem i 2 łyżkami cukru pudru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem pudru na puszysty krem, powinno to zająć około 7-9 minut.

Stopniowo dodajemy po 3 łyżki mascarpone nieustannie miksując. Następnie wykładamy 1/3 kremu do małych szklanek, układamy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Po wierzchu posypujemy je odrobiną kakao.

Wykładamy kolejną część kremy, pokrojone truskawki i resztę masy. Naczynia wstawiamy do lodówki na minimum trzy godziny. Przed podaniem dekorujemy kakao i truskawkami.

10.6. Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 1 mały banan,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 150 ml dowolnego mleka.

Przygotowanie:

Do blendera wsypujemy płatki owsiane, dolewamy mleko, jogurt, dodajemy obranego banana i truskawki bez szypułek. Dodajemy miód i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

10.7. Milkshake truskawkowy

Składniki:

  • 250 g truskawek,
  • 200 ml zimnego mleka,
  • 100 g lodów waniliowych,
  • bita śmietana,
  • szczypta brązowego cukru,
  • połówka truskawki.

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i urywamy szypułki. Miksujemy je z mlekiem i lodami. Wlewamy do wysokiej szklanki, na wierzch dodajemy bitą śmietaną, połówkę truskawki i posypujemy brązowym cukrem. Zamiast lodów można wykorzystać łyżkę syropu klonowego i łyżeczkę cukru pudru.

10.8. Zwijane bułeczki z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 7 g drożdży instant lub 30 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 70 g miękkiego masła,
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka.

Składniki na nadzienie:

  • 300 g truskawek,
  • 4 łyżki cukru,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • sok z połowy cytryny,
  • ok. 2/3 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Mieszamy, robimy wgłębienie po środku i wlewamy w nie mleko z drożdżami.

Zaczynamy wyrabiać ciasto i dodajemy do niego jajko i żółtka. Po kilku minutach dodajemy masło i wyrabiamy przez około dziesięć minut. Przykrywamy folią i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie myjemy truskawki, kroimy i doprowadzamy do wrzenia w garnku. W trakcie dodajemy cukier, skórkę cytrynową i trzymamy na ogniu przez kilka minut. Na koniec odlewamy trochę soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy go do truskawek i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ciasto wykładamy na stolnicę i przez chwilę ugniatamy. Dzielimy je na dwie równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek 30 x 30 centymetrów i smarujemy nadzieniem truskawkowym. Ciasto zwijamy w rulonik i każdy dzielimy w poprzez na 12 plasterków o grubości 2 centymetrów.

Wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować nadzieniem truskawkowym.

Zawijamy ciasto w roladki i każdą dzielimy w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Układamy je na blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawiamy je na około 45 minut do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułeczki smarujemy mlekiem i jajkiem, a następnie pieczemy na złoty kolor przez około 20-25 minut.

Sok z cytryny doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego stopniowo cukier puder, ciągle mieszając. Następnie polewamy nim przestudzone bułeczki.

10.9. Grillowany kurczak z truskawkami

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g filetów z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki płatków chili lub pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka listków rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • łyżeczka startej skórki z limonki,
  • szklanka pokrojonych truskawek,
  • rukola,
  • ser feta,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem, a następnie wkładamy do głębokiego talerza. W małej miseczce łączymy chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki. Filety nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Do osobnej miski wlewamy ocet balsamiczny, miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dodajemy truskawki i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej kurczaka. Smażymy przez około cztery minuty z jednej strony.

Następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy kurczaka folią aluminiową na około 2-3 minuty. Następnie polewamy filety sosem z truskawkami i odstawiamy z ognia. Na talerz wykładamy porcję mięsa, podajemy z sałatką z rukoli i sera fety.

10.10. Omlet czekoladowy z truskawkami

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 kostki ciemnej czekolady,
  • odrobina masła do posmarowania patelni,
  • łyżka cukru pudru do posypania,
  • 200 g świeżych truskawek.

Przygotowanie:

Przesianą mąkę łączymy z kakao i cukrem wanilinowym. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i stopniowo dodajemy wymieszane żółtka.

Miksujemy na minimalnych obrotach i stopniowo dodajemy mąkę wraz z dodatkami. Na koniec wsypujemy drobno posiekaną czekoladę. Rozgrzewamy patelnię o średnicy 18-20 centymetrów. Rozpuszczamy na niej odrobinę masła i smarujemy nim dno i boki naczynia.

Wylewamy masę, zmniejszamy ogień i smażymy bez przykrycia przez około 4 minuty z jednej strony. Wykładamy na talerz i podajemy z bitą śmietaną, cukrem wanilinowym i truskawkami.

10.11. Pierogi z truskawkami

Składniki na około 40 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 125 ml wrzącej wody,
  • 1 jajko,
  • 20 g masła,
  • 200 g truskawek,
  • 200 g jogurtu greckiego lub śmietany 12% lub 18%,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Do wrzącej wody wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści. Stopniowo przelewamy płyn do mąki, jednocześnie mieszając.

Dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy je na posypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie owijamy go w folię i odstawiamy na pół godziny. Później dzielimy ciasto na cztery równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki 2-3 mm placek.

Truskawki kroimy na ćwiartki, można je dodatkowo wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. W cieście wycinamy kółka za pomocą szklanki, rozciągamy je delikatnie w palcach, a na środek nakładamy truskawki.

Kółko składamy na pół i starannie łączymy ze sobą brzegi. Gotowe pierożki układamy na stolnicy lub na blacie. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wkładamy do niej około 15 pierogów.

Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 3 minuty po wypłynięciu ich na powierzchnię wody. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Podajemy z posłodzoną śmietaną lub jogurtem greckim.

11. Kalorie i wartości odżywcze truskawek

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 152 g (1 szklanka, połówki)
Wartość energetyczna 32,0 kcal 48,6 kcal
Białko 0,67 g 1,02 g
Węglowodany 7,68 g 11,67 g
Cukier 4,89 g 7,43 g
Błonnik 2,00 g 3,04 g
Tłuszcz 0,30 g 0,46 g
Tłuszcze nasycone 0,02 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,04 g 0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,16 g 0,24 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 58,8 mg 89,4 mg
Dlaczego warto jeść truskawki?
Dlaczego warto jeść truskawki? [10 zdjęć]

Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu

zobacz galerię
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze