Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
proszę się zgłosić do lekarza rodzinnego po skierowanie do alergologa - tam powinni Pani wykonać bezpłatne badania w tym kierunku.
Pozdrawiam
Joanna Wardnga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Gdzie robi się test na nietolerancję pokarmową? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wiarygodność testów na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy test na nietolerancję pokarmową jest refundowany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zbadać czy to nietolerancja pokarmowa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy moje dolegliwości mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Czy przyczyną zmęczenia może być nietolerancja organizmu na jajka i mleko? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Testy na nietolerancję pokarmową u dziecka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Badania w kierunku nietolerancji pokarmowej – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Testy na nietolerancję pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Miałeś kontakt z zakażonym COVID-19, ale nie dostałeś skierowania na test? Wyjaśniamy, co wtedy zrobić
Coraz więcej kontrowersji wokół testów i kwarantan
Skierowanie na badania - brak wskazań, lekarz decyduje, prywatnie
Wydawać by się mogło, że z otrzymaniem skierowania
Polacy boją się badań. A nuż lekarz coś wykryje
Polacy narzekają, że nie mają dostępu do lekarzy,