Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie istnieje takie rozpoznanie jak "nietolerancja pokarmowa" a wykonywana badania o których Pani pisze, nie mają żadnego naukowego uzasadnienie. Natomiast istnieje cały szereg alergii pokarmowych. Aby je wykryć należy oznaczyć przeciwciała w klasie IgE i IgG przeciwko alergenom pokarmowym ( tzw. panel ).
Nie ma sensu robić Imupro, jeśli zrobiła Pani Food detective - to podobne badania. Wykrywają nadwrażliwości pokarmowe czyli alergie IgG zależne - potocznie używana jest nazwa nietolerancje pokarmowe - ale nie jest to prawidłowe.
Testów jest kilka typów - nazwy zmieniają się zależnie od producenta , ale wykrywają to samo.
Panel pokarmowy IgE może Pani zrobić, chociaż najczęściej wychodzi ujemny. Osoby z alergią na pyłki częściej mają nadwrażliwości IgG zależne . Napisałam pracę dyplomową z tego zakresu, badania naukowe były i są prowadzone na świecie. Komfort życia po wprowadzeniu diety znacznie się poprawia, wszystkie objawy można w dużym stopniu wyeliminować lub zmniejszyć . Nietolerancja dotyczy sytuacji gdy organizm nie wytwarza lub wytwarza za mało enzymu trawiącego np. laktozę lub inne cukry i niestrawiony składnik powoduje objawy nietolerancji.
Inetgralną częścią terapii nadwrażliwości pokarmowych jest konsultacja z dietetykiem, więc proszę udać się z wynikiem do gabinetu dietetycznego. Specjalista pomaga wyeliminować alergizujące produkty na odpowiedni czas, samodzielnie jest to niezwykle trudne do wykonania.
Podaję mój e-mail , gdyby chciała Pani skonsultować wyniki: info@swiatdietetyki.pl
Pozdrawiam
Joanna Arciszewska - dietetyk
Witam, wykonywanie podobnych testów nie ma większego uzasadnienia, nie wniosą nic szczególnego do ewentualnego rozpoznania. Natomiast warto skonsultować swoje objawy chorobowe z alergologiem i dietetykiem, w celu dobrania pełnowartościowej diety.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Dzień Dobry
Nietolerancja pokarmowa czyli opóźniona reakcja alergiczna typu trzeciego to coraz częstszy problem żywieniowy. Po wykonaniu testu, o którym Pani wspomina ważne jest by wyeliminować na pewien czas z diety wymienione produkty spożywcze ( na ile czasu zależy od intensywności reakcji oraz towarzyszących dolegliwości) i koniecznie wprowadzić do jadłospisu zamienniki produktów nietolerowanych, dostarczających odpowiednich składników odżywczych by nie doszło do niedoborów. Następny krok to sprawdzenie szczelności jelit i flory bakteryjnej i ich regeneracja. wazne jest rownież by mieć pewność, że nie mamy do czynienia z pseudonietolerancją spowodowana zagrzybieniem organizmu. Jeśli uzna Pani, iż potrzebuje pomocy specjalisty, który ma doświadczenie w tego typu problemach serdecznie zapraszam na indywidualną konsultację zdrowotno-dietetyczną w Gabinecie Dietoterapii. Konsultacja może być stacjonarna lub przez internet. Rejestracja poprzez stronę www.dieta.eko.org.pl
Witam serdecznie.
Osobiście
mam doświadczenie w prowadzeniu diety na podstawie badania ImuPro,
które polecam. Nadwrażliwość pokarmowa opóźniona badana tym testem
wymaga wprowadzenia indywidualnie
dobranej diety. Korzystne jest również sprawdzenie przepuszczalności
jelita - ocena składu mikroflory jelit - może leżeć u przyczyny alergii.
Zachęcam Panią do konsultacji dietetycznej, na której dowie się Pani
dokładnie które produkty należy wykluczyć z diety,
a które można spożywać. Dietetyk powinien Pani przygotować dietę
eliminacyjno-rotacyjną na podstawie wyniku badania. Spowoduje to na
pewno większy komfort ze strony układu pokarmowego. Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej, w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Alergia pokarmowa i wyniki testów – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Czy refluks może być wynikiem alergii pokarmowej? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Badania na nietolerancję pokarmową – odpowiada Ewa Kozłowska
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Przewlekła alergia pokarmowa może być przyczyną chorób serca i nowotworów
Otyłość, cukrzyca, choroby serca, nowotwory. Czy z
Alergie i nietolerancje pokarmowe. Jak dziś możemy sobie z nimi poradzić?
Eksperci przewidują, że w ciągu najbliższych 20 la