Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten?

Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? Mam niedoczynność i Hashimoto w remisji. Po zjedzeniu produktów pszennych, serów, a nawet po wypiciu soku mam brzuch jak w 6 miesiącu ciąży, napieranie na brzuch od środka, wysypkę na szyi/policzku/łydkach i załatwiam się 6 razy dziennie. Mija zazwyczaj następnego dnia lub po kroplach żołądkowych. Czuję się okropnie a nie chcę samodzielnie odstawiać tych produktów bez badań. Z góry dziękuję
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Proszę zrobić testy na nietolerancję laktozy, na alergie pokarmowe IgE - tzw. panel pokarmowy , i testy na nadwrażliwości pokarmowe IgG - np. food detective , food test lub imupro, oraz test na przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG w klasie IgA i IgG.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty