Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proszę zrobić testy na nietolerancję laktozy, na alergie pokarmowe IgE - tzw. panel pokarmowy , i testy na nadwrażliwości pokarmowe IgG - np. food detective , food test lub imupro, oraz test na przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG w klasie IgA i IgG.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Nietolerancja na gluten, nabiał i celiakia – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jak zdiagnozować alergię pokarmową? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Badania na nietolerancję pokarmową – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Food Detective - nietolerancja pokarmowa, test, działanie, testowane pokarmy, opinie
Nietolerancja pokarmowa to coraz poważniejszy prob
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa