Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Celiakia wbrew dawnym opiniom, że występuje tylko w wieku dziecięcym, tak naprawdę może wystąpić w każdym wieku. Jeżeli stosowała pani przez okres 6 miesięcy dietę bezglutenową to wyniki przeciwciał w kierunku celiakii mogą być ujemne, a choroba rzeczywiście może u pani występować. Przed następnym badaniem przeciwciał powinna pani na pewien okres czasu włączyć standardową dietę z dodatkiem glutenu. Dodam, że pełnym potwierdzeniem celiakii jest wykonanie badania gastroduodenoskopii z pobraniem wycinków błony śluzowej jelita i ich oceny mikroskopowej. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
najpewniejsze badanie w kierunku celiakii to
a-TG IgA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy 2-tygodniowa dieta bezglutenowa może sfałszować wynik badania krwi? – odpowiada Mgr Paulina Kijo (Brzuskiewicz)
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Celiakia: jak postępować? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Celiakia i niedoczynność tarczycy – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy przy braniu antybiotyku można zbadać przeciwciała na celiakie? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Celiakia przy trzeciej ciąży – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
artykuły
Choroba trzewna - objawy, przyczyny, leczenie
Gdzieś na terenach dzisiejszego Iraku i Syrii, w s
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej