Jak odżywiać się w czasie ciąży?
Dzień dobry,
Najczęstsze zachorowania na listeriozę wynikają ze spożycia żywności zakażonej Listerią monocytogenes taką jak np. niepasteryzowane mleko, sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka, mięso, drób, owoce morza (surowe lub zbyt krótko poddane obróbce termicznej), żywność krótko ogrzewana, owoce i warzywa zanieczyszczone glebą - niedokładnie umyte, kiszonki oraz inna żywność, która może być zanieczyszczona wydzielinami zwierząt zakażonych Listerią monocytogenes.
Bardzo ważna jest dokładność mycia naczyń i sprzętu kuchennego, mycia świeżych owoców, szczególnie jarzyn.
Zakażenie płatków owsianych Listerią monocytogenes jest mało prawdopodobne.
Niemniej, jeżeli zauważyła Pani u siebie objawy listeriozy takie jak gorączka, objawy grypopodobne takie jak zmęczenie, dreszcze, sztywność karku, bóle mięśni zalecam, aby jak najszybciej udać się na wizytę kontrolną do lekarza prowadzącego.
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie jest ryzyko wystąpienia listeriozy u ciężarnej? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy mogę zarazić się listeriozą od szczeniaka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy mogę wykonać badanie na listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam zarazić się listeriozą z sera? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy doszło do zakażenia listeriozą przez ranę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy doszło do zakażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak dużo jest ryzyko, że zaraziłam się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam się zarazić listerią w taki sposób? – odpowiada Redakcja abcZdrowie