Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie jest to wykluczone ale powinien Pan wykonać dokładne badania w celu odnalezienia przyczyn Pana dolegliwości. Mimo wszystko swędzenie nie jest klasycznym objawem celiakii.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy uporczywe swędzenie może być objawem alergii albo nietolerancji na któryś z pokarmów? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co może oznaczać świąd całego ciała? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Uporczywe swędzenie skóry – odpowiada Dr hab. n. med. Michał Sobjanek
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jak wykryć nietolerancję na jakiś składnik pokarmowy? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy zaczerwienienie na skórze to alergia na gluten? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Możliwość nietolerancji mleka do końca życia – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy miód powoduje nietolerancję pokarmów u dziecka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Choroba Duhringa - przyczyny, objawy i leczenie
Choroba Duhringa manifestuje się swędzącymi wykwit
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa