Ile mg/dl żelaza powyżej normy to już powód do niepokoju?

Ile mg/dl żelaza powyżej normy to już powód do niepokoju? Problem dot. kobiety, która od urodzenia nie spożywa produktów mięsnych czy ryb, ma znikomy kontakt z produktami bogatymi w żelazo, nigdy nie piła alkoholu, nie przyjmuje leków, ani innych środków, nie stosowała nigdy żadnej suplementacji czegokolwiek oprócz tranu itp. względnie naturalnych produktów, nie miała transfuzji krwi itd., elimin. glutenu - DH, zaburzenia odżywiania, waga poniżej optymalnej. Już w wieku 14 lat miałam 180mg/dl.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Zbieranie grzybów - zasada szczególnej ostrożności

Grzybobranie ? choć przyjemna czynność, a jeszcze przyjemniejsze konsumowanie grzybów, należy podczas ich zbierania być bardzo ostrożnym. Toksykolog, dr Piotr Burda opowiada o zasadach, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz

Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Witam

Podwyższony poziom żelaza - hemochromatoza - to najczęstsze powikłanie:

- licznych przetoczeń krwi
- przewlekłej niedokrwistości hemolitycznej
- innych przyczyn, które powodują przeładowanie krwi żelazem.

Nieleczona hemochromatoza jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
Możliwe jej powikłania: uszkodzenia miąższu i funkcji wątroby, cukrzyca, zaburzenia trawienia.

Proszę niezwłocznie udać się do lekarza celem ukierunkowanej diagnostyki i podjęcia leczenia.

Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
mgr farmacji dietetyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty