Przygotowanie do przeszczepu wysp trzustkowych

Witam!

Nie znam dokładnie historii Pani choroby ani możliwych dodatkowych dolegliwości, dlatego nie mogę zalecić konkretnej diety. Nie jest jasna przyczyna powstawania kamieni pęcherzyka żółciowego. Są one zbudowane z cholesterolu i kwasów żółciowych, dlatego być może zwiększony cholesterol sprzyja ich powstawaniu. Podam Pani natomiast ogólne zalecenia dla osób po usunięciu kamienia żółciowego. Po zabiegu usunięcia woreczka pacjent może czuć nudności i wymioty, a także ból. Dlatego też należy unikać potraw ostrych, tłustych i wzdymających:
- pełnotłustych produktów mlecznych,
- gruboziarnistych kasz, nasion, orzechów,
- słodyczy, cukierków, słodkich bułek i ciast,
- owoców ze skórką, z dużą ilością pestek (porzeczki, agrest, truskawki), owoców wzdymających (śliwki, gruszki),
- ostrych przypraw i sosów (musztarda, pieprz, papryka, majonez, chilli),
- mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych,
- tłustych mięs, podrobów (flaki, salceson, pasztet, parówki), tłustych wędlin,
- tłustych zup na wywarach mięsnych,
- smalcu, masła, margaryny w kostkach,
- tłustych ryb (karp, śledź, węgorz, łosoś, halibut, tuńczyk w oleju, sardynki),
- produktów typu fast food, produktów smażonych,
- warzyw wzdymających (cebula, kapusta, rośliny strączkowe, czosnek, por),
- jaj smażonych, żółtka, jaj na twardo.

Produkty, po które można sięgać to:
- niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne (także fermentowane - maślanka do 0,5 l dziennie, produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, kefir),
- mąka pszenna, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, kiełki soi, kiełki soczewicy, kukurydza,
- chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, graham, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane,
- cukier, fruktoza, glukoza, miód pszczeli, galaretka, marmolada,
- obrane owoce (jabłka), banany, pomarańcze, mandarynki, grejfruty, truskawki, maliny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty z wyżej wymienionych owoców,
- delikatne przyprawy (kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup),
- czarna słaba herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
- chude mięsa,
- szynka chuda bez tłuszczu, wędliny drobiowe, pieczone mięso na kanapki,
- chude zupy na wywarze warzywnym bez zabielania,
- ryby o małej zawartości tłuszczu (okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak. lin, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga),
- ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniali puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
- warzywa (młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, bakłażan, cukinia, koper włoski, brokuły),
- jajko na miękko, omlet z piany, białko kurze.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty