Co na otyłość brzuszną?
Otyłość brzuszna niesie bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jest to nie tylko problem medyczny, ale także ekonomiczny i społeczny. Prof. Wojciech Drygas informuje, o czym należy pamiętać, podczas walki z tą chorobą.
Witam. Zdecydowanie najlepiej jest wybrać chleb razowy. Zawiera on dużo błonnika przez co zapewnia dość długie uczucie sytości, wspomaga pracę jelit oraz jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów.
Witam,
Chleb razowy poza kaloriami dostarcza witamin i mikroelementów w zdecydowanie większej ilości niż lekkie pieczywo. Chleb chrupki jest produktem bardziej przetworzonym. W głównych posiłkach zwłaszcza śniadaniu polecam chleb razowy jako źródło potrzebnych nam węglowodanów złożonych. Część pieczywa można zastąpić chrupkim, np. jako składnik drugiego śniadania bądź lekkiej kolacji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Pieczywo Wasa na diecie a zdrowie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz