Witam, czy zapiekany w opiekaczu sandwich z serem i szynką jest mniej zdrowy od kanapki z tymi samymi składnikami? Czy obróbka termiczna ma tu jakieś znaczenie, jeśli tak to jakie, jak to wygląda i czy wpływa negatywnie na zdrowie? Dodam że nie chodzi mi o to czy te składniki są zdrowe ale tylko o różnice.
Właściwości korzenia żeń-szeń
Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.
Witam serdecznie.
Nie ma większej różnicy czy będą to kanapki czy zapiekanki
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nie ma znaczenia dla wartości odżywczych. Sandwicz na ciepło może dawać większe uczucie sytości.
pozdrawiam,
http://miesowicz.fitdietetyk.pl/
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kaloryczność surowych i podgrzewanych kanapek – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Niedowaga a nadmiar białka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie pasztetu z MOM – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jakiej postaci spożywać soczewicę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Właściwości czosnku po zastosowaniu wyciskacza – odpowiada Eliza Gosławska
- Ogórek a kalorie – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak