Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Mężczyzna , 64 lata

Mam 64 lata i zwężoną na 70% tętnicę udową lewą; t.t udowe powierzchowne zakontrastowane prawidłowo na całym przebiegu, drożne, zmienione miażdżycowo, zwłaszcza w kanałach przywodzicieli, lewa z krótkoodcinkowym zwężeniem ok. 70% na dł. 10mm w odległości ok. 200 mm od jej odejścia od t.t udowej wspólnej (prawa na tej samej wysokości zwężenie 50% na dł. 10mm.) Chirurg skierował mnie na stenty lewej nogi. (Termin 25.01. 2012). Biorę C*** 3 fort i M*** i udało mi się rzucić palenie. Zmniejszył mi się dyskomfort chromiania przestankowego tj. przedtem po 300-400m ból nad lewą kostką nie pozwalał mi dalej iść i musiałem się zatrzymać; teraz mam po kilkuset metrach stężenie-zmęczenie w lewym udzie i mogę nadal (wolniej) iść. Do zabiegu mam również zakwalifikowane żylaki na prawej nodze - łydka (w lewej miałem usunięte kilka lat temu). Bardziej mi dokucza prawa noga - kurcze (biore magnez). Wg wyczytanej kwalifikacji mam stopień II a - do leczenia farmakologicznego, a nie do zabiegu. Proszę więc o odpowiedź: 1. Czy decydować się na stenty w lewej nodze (słyszę o różnych powikłaniach i jest poprawa)? 2. Jeśli nie to jakie leczenie farmakologiczne i inne stosować - kontynuować ? 3. Czy mogę pierw usunąć żylaki na prawej nodze, a z lewą tętnicą poczekać? Serdecznie pozdrawiam i proszę o radę.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Tomasz Stawski 82
Lek. Tomasz Stawski Chirurg, Jaworzno 82 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Radziłbym postąpić zgodnie z zaleceniami chirurga naczyniowego. Zwężenia 70% tętnicy udowej powierzchownej jest istotne hemodynamicznie i na pewno żadne postępowanie zachowawcze nie poprawi jej stanu, a wręcz ryzyko nagłego zamknięcia się tej tętnicy jest ogromne (wykrzepienie w miejscu zwężenia lub zator). Założenie stentu w zwężone miejsce w tej tętnicy zabezpieczy Pana przed wszelkimi powikłaniami związanymi z nagłym niedokrwieniem kończyny dolnej. Myślę, że o wiele bardziej ryzykownym byłoby nie zabezpieczyć tego zwężenia tętnicy niż w stosunku do tego ma się ryzyko samego zabiegu stentowania. Dlatego radziłbym także najpierw zabezpieczyć odpowiednie krążenie tętnicze w lewej kończynie dolnej, a dopiero potem zająć się leczeniem operacyjnym żylaków kończyny dolnej prawej. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że leczenie farmakologiczne żylaków może najwyżej zlikwidować objawy z nimi związane, ale nigdy nie doprowadzi do ich zniknięcia. Proszę w tej sprawie stosować się ściśle do zaleceń chirurga naczyniowego.

Podobne pytania