Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, proszę uzupełnić pytanie. Pytania zapisywane są niezależnie i nie ma możliwości odniesienia się do wcześniejszego.
poziom żelaza jest prawidłowy. czekolada jest silnym alergenem należałoby unikać pokarmów po których obserwuje Pani nasilenie zmian
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Suche, rozlane plamy na skórze u dziecka – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Suche plamy na skórze twarzy u dziecka – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Czerwone i suche plamki na szyi oraz dekolcie u 4-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego mam to pieczenie skóry i pręgi? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Zmiany skórne wskutek stosowania proszku do prania – odpowiada Piotr Pilarski
- Suche, czerwone plamy na głowie i rękach u niemowlaka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Badania krwi i swędzące plamy na brzuchu – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Co powoduje zaczerwienienie i suche strupki na skórze u trzylatka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czerwone i suche zmiany na skórze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czerwone plamy na skórze po kąpieli a grzybica skóry – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski