Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Mężczyzna, 14 lat Mam 63 lata, 7 lat temu miałem radykalną prostatektomię, 3 miesiące później radioterapię. Przez 6 lat poziom PSA wynosił 0,1, maksymalnie 0,3. Miałem 3 razy robioną scyntgrafię, bez żadnych zmian. USG tradycyjne i TRUS również nie wykazuje zmian. Ale poziom PSA w 2010 roku wzrósł dynamicznie 6-krotnie. Z poziomu 0,48 do 3,11! Jestem po konsultacji urologicznej. Mam przez 100 dni zażywać Flutamid 250 mg. Zastanawiam się, czy tak gwłtowny wzrost PSA nie sygnalizuje odbudowy komórek nowotworowych? Dlaczego w profilaktyce onkologicznej nie stosuje się na takim etapie badania tomograficznego? Nie ukrywam, że ten stresujący stan bardzo negatywnie wpływa na moje życie i pracę zawodową. Proszę o wskazanie, co dalej robić? Dziękuję za zainteresowanie się moim przypadkiem.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa Śródmieście

Witamy!

Wzrost stężenia PSA po radykalnej prostatektomii po kilku latach od operacji może sugerować wznowę choroby lub też przerzuty odległe. Jest to rzadka sytuacja w takim odstępie czasowym, gdyż kryterium wyleczenia jest przeżycie chorego 5 lat od rozpoznania. W tej sytuacji wskazane jest wykonanie diagnostyki obrazowej. Ważnym objawem byłyby w tej sytuacji wszelkiego rodzaju objawy bólowe kości bądź objawy z układu moczowego.
Optymalnym rozwiazaniem jest wykonanie badania TK w oknie kostnym, co pozwala uwidocznić dokładnie ewentualne patologiczne ogniska, jednakże najczęściej rozpoczyna się diagnostykę od zdjęć RTG odcinków kręgosłupa czy innych kości, wszystko zależy od konkretnych objawów.
Wskazana jest ponowna konsultacja urologiczna, z uwzględnieniem konieczności wykrycia przyczyny wzrostu stężenia PSA po tak długim czasie.

Redakcja abcZdrowie.pl

Podobne pytania

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500