Grejpfrut – gatunki, właściwości, zastosowanie

Grejpfruty na polskim rynku najczęściej pojawiają się w zimie. Owoce mają wiele właściwości zdrowotnych – nie tylko pomagają w odchudzaniu, ale też chronią serce i pomagają uniknąć nowotworów. Opóźniają też starzenie się skóry, dlatego też warto je włączać do diety przez cały rok.

Grejpfrut - gatunki

Grejpfrut zwany jest inaczej „rajskim owocem”. Pochodzi on z rejonów Morza Karaibskiego i jest prawdopodobnie mieszanką różnych odmian pomarańczy i mandarynek. Wyróżniamy trzy główne odmiany grejpfrutagrejpfrut czerwony, grejpfrut żółty oraz grejpfrut zielony.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Różnią sie one nie tylko kolorem miąższu oraz skórki, ale też smakiem: grejpfrut czerwony jest gorzko-kwaśny, grejpfrut żółty - kwaśny, zaś grejpfrut zielony - słodki. W naszym kraju najbardziej popularna jest ta pierwsza odmiana, jest też najzdrowsza – zawiera najwięcej karotenoidów, witaminy C i likpenu. Podobnie jak w przypadku pomarańczy, białe błonki grejpfruta są szczególnie bogate w cenne dla zdrowia składniki.

Grejpfrut - właściwości

Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden średni owoc może zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C oraz 1/3 zapotrzebowania na witaminę A – czyli właśnie beta-karoten. Obydwa te związki odpowiadają za odporność organizmu. Grejpfruty są też bogate w witaminę E, kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, cynk, magnez, narynginę (ma delikatne właściwości przeczyszczające), fosfor, fluor oraz mangan.

Ponadto zawierają potas i likopen – silne przeciwutleniacze, które działają bardzo korzystnie na układ krwionośny. Zapobiegają udarom, zawałom, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze. Osoby jedące grejpfruty mają tez mniejsze ryzyko miażdżycy, ponieważ związki te utrzymują właściwy poziom dobrego cholesterolu, zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu w żyłach i tętnicach oraz odblokowują naczynia krwionośne.

Przeciwutleniacze w grejpfrutach zapobiegają też nowotworom i mogą przedłużyć młodość, między innemi dzięki temu, że hamują procesy starzenia się skóry. Z kolei błonnik w grejpfrutach, który znajduje się w białych częściach owoców, poprawia pracę jelit i pomaga schudnąć.

Grejpfruty są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć i cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny (IG=20) i niewiele kalorii (50 kcal w 100 g), przyspieszają też przemianę materii. Dodatkowo wpływają na spalanie tłuszczu i oczyszczają organizm. Dzięki obecności pektyn grejpfruty obniżają poziom glukozy we krwi. Regularne spożywanie grejpfrutów może też zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę.

Bardzo cenne są również niejadalne części grejpfruta. Wyciąg z pestek grejpfruta pomaga leczyć wrzody żołądka, zaś olejek grejpfrutowy ma działanie antydepresyjne i uspokajające.

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Wyciąg z pestek grejpfruta robi w ostatnim czasie zawrotną karierę. Korzysta z niego branża kosmetyczna, ale i coraz więcej osób zainteresowanych medycyną...

Grejpfrut - zastosowanie

Grejpfruty znalazły zastosowanie w wielu dziedzinach. W sztuce kulinarnej najczęściej spożywany jest na surowo lub jako składnik napojów orzeźwiających. Można go wykorzystać też do robienia sałatek czy deserów (np. lodów). Grejpfrut nadaje się także jako dodatek do duszonych mięs.

Dzięki niskiej kaloryczności i właściwościom odchudzającym grejpfruty są obecne również w dietach odchudzających. Może być stosowany na surowo bądź jako składnik suplementów. Jeżeli zależy nam na takim efekcie, najlepiej jeść grejpfruty przed większym posiłkiem. Wcieranie oleju grejpfrutowego w skórę może pomóc w walce ze skórką pomarańczową, czyli cellulitem.

Niebezpieczne interakcje leków z suplementami ziołowymi

Interakcje leków to nic innego, jak sytuacja kiedy jedna z substancji leczniczych wpływa na aktywność drugiego preparatu. Okazuje się, że nie tylko tak...

Grejpfrut jest również szeroko stosowany w kosmetyce. Odmładza skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Sok z grejpfruta, dzięki dużej zawartości witaminy C, rozjaśnia przebarwienia. Może być pomocny również w czasie walki z trądzikiem czy innymi stanami zapalnymi skóry, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Grejpfrut może być również ratunkiem dla osób, które zmagają się z problemem pękających naczynek.

Trzeba jednak pamiętać, że grejpfrut może wejść w reakcję z niektórymi lekami. Dlatego też nie można popijać środków farmaceutycznych sokiem z tego owocu, a jeżeli mamy wątpliwości, warto skonsultować się z lekarzem.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Właścwości młodego kokosa

Właścwości młodego kokosa

Dlaczego warto jeść młode kokosy? O kokosie powiedziano już wiele. Wiemy, że ten egzotyczny orzech jest pełen właściwości odżywczych. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Okazuje się jednak, że im kokos młodszy,...

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka i właściwości

uszkodzeń w obrębie DNA komórek. Owoce kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz witaminy C znajdziemy w kiwi witaminę E, a także witaminy z grupy B

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...