Grejpfrut – gatunki, właściwości, zastosowanie

Grejpfruty na polskim rynku najczęściej pojawiają się w zimie. Owoce mają wiele właściwości zdrowotnych – nie tylko pomagają w odchudzaniu, ale też chronią serce i pomagają uniknąć nowotworów. Opóźniają też starzenie się skóry, dlatego też warto je włączać do diety przez cały rok.

spis treści

1. Grejpfrut - gatunki

Grejpfrut zwany jest inaczej „rajskim owocem”. Pochodzi on z rejonów Morza Karaibskiego i jest prawdopodobnie mieszanką różnych odmian pomarańczy i mandarynek. Wyróżniamy trzy główne odmiany grejpfrutagrejpfrut czerwony, grejpfrut żółty oraz grejpfrut zielony.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Różnią sie one nie tylko kolorem miąższu oraz skórki, ale też smakiem: grejpfrut czerwony jest gorzko-kwaśny, grejpfrut żółty - kwaśny, zaś grejpfrut zielony - słodki. W naszym kraju najbardziej popularna jest ta pierwsza odmiana, jest też najzdrowsza – zawiera najwięcej karotenoidów, witaminy C i likpenu. Podobnie jak w przypadku pomarańczy, białe błonki grejpfruta są szczególnie bogate w cenne dla zdrowia składniki.

2. Grejpfrut - właściwości

Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden średni owoc może zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C oraz 1/3 zapotrzebowania na witaminę A – czyli właśnie beta-karoten. Obydwa te związki odpowiadają za odporność organizmu. Grejpfruty są też bogate w witaminę E, kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, cynk, magnez, narynginę (ma delikatne właściwości przeczyszczające), fosfor, fluor oraz mangan.

Grejpfrut to skarbnica witamin i składników mineralnych
Grejpfrut to skarbnica witamin i składników mineralnych (Shutterstock)

Ponadto zawierają potas i likopen – silne przeciwutleniacze, które działają bardzo korzystnie na układ krwionośny. Zapobiegają udarom, zawałom, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze. Osoby jedące grejpfruty mają tez mniejsze ryzyko miażdżycy, ponieważ związki te utrzymują właściwy poziom dobrego cholesterolu, zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu w żyłach i tętnicach oraz odblokowują naczynia krwionośne.

Przeciwutleniacze w grejpfrutach zapobiegają też nowotworom i mogą przedłużyć młodość, między innemi dzięki temu, że hamują procesy starzenia się skóry. Z kolei błonnik w grejpfrutach, który znajduje się w białych częściach owoców, poprawia pracę jelit i pomaga schudnąć.

Grejpfruty są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć i cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny (IG=20) i niewiele kalorii (50 kcal w 100 g), przyspieszają też przemianę materii. Dodatkowo wpływają na spalanie tłuszczu i oczyszczają organizm. Dzięki obecności pektyn grejpfruty obniżają poziom glukozy we krwi. Regularne spożywanie grejpfrutów może też zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę.

Bardzo cenne są również niejadalne części grejpfruta. Wyciąg z pestek grejpfruta pomaga leczyć wrzody żołądka, zaś olejek grejpfrutowy ma działanie antydepresyjne i uspokajające.

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?
Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta? [7 zdjęć]

Wyciąg z pestek grejpfruta robi w ostatnim czasie zawrotną karierę. Korzysta z niego branża kosmetyczna,...

zobacz galerię

3. Grejpfrut - zastosowanie

Grejpfruty znalazły zastosowanie w wielu dziedzinach. W sztuce kulinarnej najczęściej spożywany jest na surowo lub jako składnik napojów orzeźwiających. Można go wykorzystać też do robienia sałatek czy deserów (np. lodów). Grejpfrut nadaje się także jako dodatek do duszonych mięs.

Dzięki niskiej kaloryczności i właściwościom odchudzającym grejpfruty są obecne również w dietach odchudzających. Może być stosowany na surowo bądź jako składnik suplementów. Jeżeli zależy nam na takim efekcie, najlepiej jeść grejpfruty przed większym posiłkiem. Wcieranie oleju grejpfrutowego w skórę może pomóc w walce ze skórką pomarańczową, czyli cellulitem.

Niebezpieczne interakcje leków z suplementami ziołowymi
Niebezpieczne interakcje leków z suplementami ziołowymi [10 zdjęć]

Interakcje leków to nic innego, jak sytuacja kiedy jedna z substancji leczniczych wpływa na aktywność...

zobacz galerię

Grejpfrut jest również szeroko stosowany w kosmetyce. Odmładza skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Sok z grejpfruta, dzięki dużej zawartości witaminy C, rozjaśnia przebarwienia. Może być pomocny również w czasie walki z trądzikiem czy innymi stanami zapalnymi skóry, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Grejpfrut może być również ratunkiem dla osób, które zmagają się z problemem pękających naczynek.

Trzeba jednak pamiętać, że grejpfrut może wejść w reakcję z niektórymi lekami. Dlatego też nie można popijać środków farmaceutycznych sokiem z tego owocu, a jeżeli mamy wątpliwości, warto skonsultować się z lekarzem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy