Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto wzbogacić nimi swoją dietę.

Orzechy laskowe - wartości odżywcze

Największą zaletą owoców leszczyny jest obecność dużej ilości witaminy E, nazywanej „witaminą młodości i płodności”. Wykazuje ona silne właściwości przeciwutleniające, dlatego wspomaga obronę organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto chroni przed działaniem złego cholesterolu, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych, co jest istotne w profilaktyce zawału mięśnia sercowego. Ponadto witamina E przeciwdziała wystąpieniu anemii, czyli niedokrwistości.

Polecane wideo:

W składzie orzechów występują również spore ilości witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Znajdziemy tu także witaminy C, A, K, kwas foliowy czy niacynę. Wśród mikroelementów ważne miejsce zajmuje potas sprzyjający utrzymaniu stałego poziomu ciśnienia oraz cenne dla naszych kości i zębów – fosfor i wapń. Warto wspomnieć o żelazie, magnezie i cynku. Zachętą do spożywania orzechów laskowych powinna być też obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają proces utraty wagi i dodatkowo chronią przed różnego typu chorobami o charakterze przewlekłym.

Orzechy najzdrowsze dla ciebie

Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka. Niemniej jednak, ze względu...

Orzechy laskowe - właściwości

Włączenie orzechów laskowych do diety zaleca się przede wszystkim tym osobom, które są narażone na wystąpienie nadciśnienia, miażdżycy oraz zakrzepów. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają one obecności wspomnianych pierwiastków, przede wszystkim potasu oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Orzechy stanowią dodatkowo źródło błonnika oraz argininy. Jest to aminokwas, który pośrednio przyczynia się do poszerzenia światła naczyń krwionośnych, a tym samym wspomaga regulację ciśnienia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Został udowodniony jego pozytywny wpływ na wydolność organizmu, dlatego związek ten cieszy się popularnością zwłaszcza wśród osób aktywnych fizycznie. Poza tym arginina przyspiesza proces gojenia się ran, oparzeń i innych uszkodzeń skóry.

W orzechach z czystym sumieniem mogą rozsmakować się cukrzycy – indeks glikemiczny owoców leszczyny wynosi jedynie 15. Udowodniono ponadto, że orzechy laskowe przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego zostały docenione jako produkt przydatny w profilaktyce cukrzycy typu 2.

Orzechy laskowe a potencja

Po przekąskę w postaci orzechów laskowych częściej powinni sięgać panowie, którym zależy na zdrowiu intymnym. Udowodniono, że owoce leszczyny – ze względu na obecność wspomnianej już witaminy E – usprawniają proces spermatogenezy, czyli wytwarzania plemników. Orzechy laskowe to zatem świetne, choć rzadko wykorzystywane, naturalne afrodyzjaki.

Nie bez znaczenia są w tym kontekście witaminy z grupy B, które wpływają na poziom wydzielanych hormonów płciowych.

Orzechy laskowe a układ nerwowy

Substancje zawarte w orzechach laskowych wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne sięganie po ten przysmak sprzyja zwiększeniu efektywności procesów myślowych. To także ogromne wsparcie dla naszej pamięci i koncentracji. Przegryzanie orzechów może okazać się pomocne w sytuacjach stresujących – przyczyniają się one do obniżenia napięcia nerwowego i redukują skutki psychicznego zmęczenia.

Orzechy laskowe w kuchni

Orzechy laskowe zostały docenione nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Na dobre zagościły w naszych kuchniach jako świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek, makaronów i mięs. Idealnie współgrają zarówno ze smakami słodkimi, jak i nieco bardziej pikantnymi. Ze względu na wysoką wartość energetyczną stanowią świetny składnik wielu artykułów spożywczych. Są wykorzystywane również do produkcji smacznych nalewek znanych z leczniczych właściwości, zwłaszcza podczas problemów z układem trawiennym.

Jeżeli przepadamy za jedzeniem orzechów na surowo, to pamiętajmy, że najsmaczniejsze będą zaraz po wyjęciu z łupiny, która chroni je przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło czy wilgoć. Z tego też względu nie powinno się kupować ziaren orzechów sprzedawanych na wagę. Zdaniem niektórych najlepiej smakują te zebrane jesienią prosto spod drzewa. Przed ich zjedzeniem warto upewnić się, że nie zostały zaatakowane przez pleśń. Najczęściej można rozpoznać to po charakterystycznym zapachu.

Czy masz alergię na orzechy? A może znasz kogoś, kto zmaga się z takimi dolegliwościami? Porozmawiaj o tym na naszym forum.

Komentarze (10)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Przecież nie będziemy jeść same orzechy.Oczywiście są świetne i mają dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigura24.pl, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
~czarnona
~czarnona ponad rok temu

Niech lepiej powiedzą kto daje mundurowym sprzęt do inwigilacji telefonow naszych.Czemu to ma służyć i komu?Eliminacja konkurencji ,bo urzrdnik ma firme i w garści wewnętrzne organy i taki wszystko wie ?Acha

Odpowiedz
~gama9
~gama9 ponad rok temu

Nsjpierw banany ,a okazalo sie ,że sa tam robale i bakterie szkodliwe.Ironicznie zarabia na tym cwaniak ,który przemycal narkotyki by rozwijać swoje ego i być bogatym .Teraz orzechy .Reklama i poszli konie po betonie.Było szkodliwe masło a teraz jest zdrowe.Chleb jest zdrowy ale dodają do niego dziwne ziarna ,które mogą powodować alergie i omamy.Produkują te produkty idioci ?

Odpowiedz
~jvelzkeyek
~jvelzkeyek ponad rok temu

Będę jadł orzechy laskowe. Chcę mieć nieskazitelne zdrowie. Wszystkim polecam laskowe orzechy. Jedzenie orzechów to niewątpliwe cielesne uciechy. Podniosą libido, usuną stres i nadciśnienie. Na laskowe orzechy już ma pragnienie. Tylko jeszcze dziadek przyda się do łupania. I będzie można zacząć proces chrupania

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały (...) ona w formie przetworzonej w przekąskach, ciasteczkach i alternatywach dla...

Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

Gałka muszkatołowa Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze.Jednak duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy...

Produkty żywnościowe

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe?

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Odtwórz wideo

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Batony muesli i inne polecane osobom dbającym o swoje zdrowie są reklamowane jako dobry zamiennik czekoladowych słodyczy. Czy dbając o linię, również powinniśmy sięgać po fitbatony? Poznaj bliżej ich skład i wartości...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...