Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Orzech włoski - właściwości lecznicze, zastosowanie, nalewka orzechowa

Orzechy włoskie to źrodło wielu cennych składników odżywczych.
Orzechy włoskie to źrodło wielu cennych składników odżywczych. (Zdjęcie autorstwa: SP2Zsolt / CC0 1.0)

Orzech włoski najczęściej kojarzy nam się ze smaczną, zdrową przekąską lub dodatkiem do ciast. Tymczasem jego właściwości są szeroko wykorzystywane w medycynie i kosmetologii. Liście orzecha włoskiego od dawna stosuje się w leczeniu cukrzycy, krzywicy czy pasożytów przewodu pokarmowego. Z kolei nalewka orzechowa jest zalecana w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki. Orzech włoski jest również wykorzystywany w kosmetologii, na przykład do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących.

spis treści

1. Co to jest orzech włoski?

Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która rośnie w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, w południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, Himalajach i południowo-zachodnich Chinach.

Orzech włoski znany jest od wielu lat. Jego zdrowotne właściwości odkryto w starożytności, stosowano go jako ochronę przed owadami, nacierając nim bydło. Liście orzecha włoskiego używane były do leczenia cukrzycy, krzywicy, krwotoków oraz pasożytów przewodu pokarmowego.

Natomiast nalewka orzechowa była remedium na biegunkę. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych.

Zobacz film: "Właściwości odżywcze orzechów [Specjalista radzi]"

Suszone liście są źródłem witaminy B1, B2, K, PP, kwasu askorbinowego, soli mineralnych oraz flawonoidów. Orzechy włoskie są dość kaloryczne, składają się w 65 procentach z tłuszczów, pozostałe 25% to białko, a 10% - węglowodany i pozostałe związki.

Orzechy najzdrowsze dla ciebie
Orzechy najzdrowsze dla ciebie [10 zdjęć]

Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ

zobacz galerię

2. Właściwości lecznicze orzecha włoskiego

Orzech włoski ma zastosowanie bakteriobójcze, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce i czerwonkę. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, grzybobójcze i ściągające błony śluzowe.

Jedzenie orzechów włoskich poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Nalewka z orzecha włoskiego lub napar z suszonych liści orzecha włoskiego są stosowane przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach z przewodu pokarmowego i cukrzycy.

Zewnętrznie działa przeciw zapaleniom ropnym, trądzikowi, żylakom i nadmiernej potliwości stóp. By korzystać z dobroczynnego wpływu orzechów na zdrowie, wystarczy rozdrobnić liście i zalać je ciepłą wodą. Po upływie 5 minut mikstura jest gotowa do picia, najlepiej spożywać ją po pól szklanki przed jedzeniem.

Wyciąg z orzecha włoskiego i kwiatów rumianku sporządzony w podobny sposób może być stosowany do irygacji, nasiadówek, okładów, obmywań i kąpieli.

Zobacz także:

3. Zastosowanie orzecha włoskiego w kosmetyce

Orzechy włoskie powszechnie są stosowane w balsamach brązujących do ciała. Dzięki nim można osiągnąć piękny efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny. Ponadto takie kosmetyki można dobierać indywidualnie w zależności od tego, jaką opaleniznę chcemy uzyskać.

3.1. Orzech włoski w kremach i peelingach

Inne zastosowanie orzechów włoskich w kosmetyce to roztarte łupinki dodawane do peelingów i kremów złuszczających. Te bardzo twarde kawałeczki świetnie ścierają martwy naskórek, dzięki czemu skóra jest gładka i miękka.

Ponadto orzechy włoskie wykorzystuje się w kremach i maseczkach oczyszczających pory. Ich bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości pomagają utrzymać w dobrym stanie nawet delikatną i wrażliwą cerę.

3.2. Maseczka na twarz z orzechów włoskich

Warta uwagi jest orzechowa maseczka na twarz, którą można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy rozgnieść obrane orzechy włoskie i zalać je ciepłym mlekiem. Do takiej papki należy dołożyć miód i pozostawić na chwilę.

Maseczka jest gotowa do użycia, gdy orzechy napęcznieją i ostygną. Nakładamy ją na dekolt i twarz, a następnie pozostawiamy na 10 minut. Na koniec warto zafundować sobie delikatny masaż twarzy i zmyć miksturę letnią wodą.

3.3. Odżywka z orzechów włoskich na włosy

Sprawdż w jaki sposób na włosy działa orzechowa odżywka. Do jej przygotowania należy użyć zielonych skórek z orzechów, które trzeba rozdrobnić, a twarde łupiny rozgnieść.

Później dodajemy do nich oliwę z oliwek i ciepłą wodę i nakładamy na włosy. Pozostawiamy na nich około 30 minut. Aby nie pobrudzić ubrania, należy owinąć włosy folią lub ręcznikiem.

Nalewka z zielonych orzechów
Nalewka z zielonych orzechów (stock.adobe.com/pl/)

4. Nalewka z orzecha włoskiego

Jak przygotować nalewkę z orzecha włoskiego? Potrzebujesz do tego 20–30 szt. zielonych orzechów oraz litr alkoholu 40%. Orzechy umyj i osusz, a następnie (nie pozbawiając ich zielonej skórki!) pokrój w ćwiartki lub kostkę. Orzechy krój w rękawiczkach, ponieważ silnie barwią skórę na kolor brunatny.

Pokrojone orzechy włóż do słoja i zalej alkoholem tak, aby je przykrył. Odstaw zamknięte naczynie na 30–40 dni. W tym czasie orzechy będą się macerować, od czasu do czasu potrząsaj naczyniem. Gotowa nalewka nabierze ciemnobrązowego koloru.

Maksimum swoich właściwości leczniczych nalewka osiągnie jednak po około roku. W tym czasie zwykle dodaje się do alkoholu syrop cukrowy, który ma za zadanie złagodzić smak specyfiku, ponieważ mikstura jest bardzo gorzka.

Do celów leczniczych najlepiej nadaje się jednak właśnie wersja nieposłodzona – cukier nie wpływa pozytywnie na żołądek. Istnieje natomiast pewne wyjście z tej sytuacji. Do nalewki można dodać miodu albo wzbogacić ją przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, skórka pomarańczowa czy laska wanilii.

Dzięki tym dodatkom nalewka z orzecha włoskiego bez cukru będzie smaczniejsza. Dodatki smakowe powinny znaleźć się w miksturze już na początku procesu przyrządzania specyfiku – w czasie zalewania orzechów alkoholem.

5. Kalorie i wartości odżywcze orzechów włoskich

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 117 g (1 szklanka, pokrojony)
Wartość energetyczna 654 kcal 765 kcal
Białko 15,23 g 17,82 g
Węglowodany 13,71 g 16,04 g
Cukier 2,61 g 3,05 g
Błonnik 6,70 g 7,84 g
Tłuszcz 65,2 g 76,3 g
Tłuszcze nasycone 6,13 g 7,17 g
Tłuszcze jednonienasycone 8,93 g 10,45 g
Tłuszcze wielonienasycone 47,2 g 55,2 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,30 mg 1,52 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze