Właściwości orzecha włoskiego

Orzech włoski najczęściej kojarzy nam się ze smaczną przekąską zjadaną w czasie zimy lub dodawaną do ciast. Tymczasem jego właściwości są szeroko wykorzystywane w medycynie i kosmetologii. Liście tej rośliny od dawna stosuje się w leczeniu cukrzycy, krzywicy czy pasożytów przewodu pokarmowego. Z kolei nalewka orzechowa jest zalecana do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki. Orzech włoski jest również wykorzystywany w kosmetologii, np. do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących.

Polecane wideo:

Orzech włoski

Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która rośnie w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, w południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, Himalajach i południowo-zachodnich Chinach. Orzech włoski znany jest od wielu lat. Jego zdrowotne właściwości odkryto w starożytności. Stosowano go jako ochronę przed owadami, nacierając nim bydło. Liście orzecha włoskiego używane były do leczenia cukrzycy, krzywicy, krwotoków, niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Natomiast nalewka orzechowa była remedium na biegunkę. Orzechy włoskie rosną w wielu krajach w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych. Suszone liście są źródłem witamin B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych oraz flawonoidów. Orzechy są dość kaloryczne. Składają się w 65 proc. z tłuszczów, 25 proc. z białek, 10 proc. z węglowodanów i pozostałych związków.

Orzech włoski a zdrowie

Potwierdzono lecznicze właściwości orzecha włoskiego. Ma on zastosowanie bakteriobójcze, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe, grzybobójcze. Jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Nalewka z owoców orzecha lub napar z suszonych liści są stosowane przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach w przewodzie pokarmowym. Profilaktycznie stosuje się je przy cukrzycy. Zewnętrznie działają przeciw zapaleniom ropnym, trądzikowi, żylakom i nadmiernej potliwości stóp. Od dawna wiadomo, że orzechy mają działanie pomocne przy problemach żołądkowo-jelitowych. W jaki sposób można je stosować? Przygotuj napar z liści orzecha. Wystarczy je rozdrobnić i zalać ciepłą wodą. Taką mieszankę gotujemy do wrzenia, odstawiamy na 5 minut i pijemy 3–4 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

Orzechy w kosmetyce

Orzechy włoskie powszechnie są stosowane w balsamach brązujących. Dzięki nim można osiągnąć piękny efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny. Ponadto takie kosmetyki można dobierać indywidualnie w zależności od tego, jaką opaleniznę chcemy uzyskać.

Orzechowe kremy i peelingi

Innym zastosowaniem orzechów w kosmetyce są roztarte łupinki dodawane do peelingów i kremów złuszczających. Te bardzo twarde kawałeczki świetnie ścierają martwy naskórek, dzięki czemu skóra jest gładka i miękka. Ponadto wykorzystuje się je w kremach i maseczkach oczyszczających pory. Ich bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości pomagają utrzymać w dobrym stanie nawet delikatną i wrażliwą skórę. Natomiast działanie przeciwbakteryjne i ściągające zostało wykorzystane w leczeniu trądziku młodzieńczego.

Orzechowa maseczka na twarz

Nie ma jak samodzielnie zrobiona maseczka! Nie dość, że zawsze jest tańsza od tej kupionej w sklepie, to jest też zdrowsza, bo dokładnie wiesz, co do niej dodałaś. Miękką i delikatną skórę osiągniesz, stosując maseczkę z orzechów na twarz i dekolt. Jak ją przygotować? Wystarczy rozgnieść obrane orzechy i zalać je ciepłym mlekiem. Do takiej papki należy dodać miód i pozostawić na chwilę. Maseczka jest gotowa do użycia, gdy orzechy napęcznieją i ostygną. Nakładamy ją na dekolt i twarz i pozostawiamy na 10 minut. Na koniec warto zafundować sobie delikatny masaż i zmyć maseczkę letnią wodą.

Maseczka do włosów z orzecha

Chcesz przywrócić swoim włosom zdrowy blask? Spróbuj zastosować na nie maseczkę z orzechów włoskich. Do jej przygotowania należy użyć zielonych skórek z orzechów, które trzeba rozdrobnić, a twarde łupiny rozgnieść. Później dodajemy do nich oliwę z oliwek i ciepłą wodę i nakładamy na włosy. Pozostawiamy na nich około 30 minut. Aby nie pobrudzić ubrania, należy owinąć włosy folią lub ręcznikiem.

Napar do stosowania zewnętrznego

Wyciąg z orzecha i kwiatów rumianku sporządzony w podobny sposób może być stosowany do irygacji, nasiadówek, okładów, obmywań, kąpieli.

 

Komentarze (5)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 23 godziny temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....

Owoce

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Owoc kiwi Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia człowieka....

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) starzenie komórek. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia również, że owoce...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce,...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej