Orzech włoski - charakterystyka, wpływ na zdrowie, zastosowanie w kosmetyce

Orzech włoski najczęściej kojarzy nam się ze smaczną zdrową przekąską zjadaną w czasie zimy lub dodawaną do ciast. Tymczasem jego właściwości są szeroko wykorzystywane w medycynie i kosmetologii. Liście orzecha włoskiego od dawna stosuje się w leczeniu cukrzycy, krzywicy czy pasożytów przewodu pokarmowego. Z kolei nalewka orzechowa jest zalecana do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki. Orzech włoski jest również wykorzystywany w kosmetologii, np. do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących.

Zobacz film: "Właściwości odżywcze orzechów"

1. Orzech włoski - charakterystyka

Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która rośnie w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, w południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, Himalajach i południowo-zachodnich Chinach. Orzech włoski znany jest od wielu lat. Jego zdrowotne właściwości odkryto w starożytności. Stosowano go jako ochronę przed owadami, nacierając nim bydło.

Liście orzecha włoskiego używane były do leczenia cukrzycy, krzywicy, krwotoków, niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Natomiast nalewka orzechowa była remedium na biegunkę.

Orzechy najzdrowsze dla ciebie
Orzechy najzdrowsze dla ciebie [10 zdjęć]

Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ...

zobacz galerię

Orzechy włoskie rosną w wielu krajach w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych. Suszone liście są źródłem witamin B1, B2, kwas askorbinowy, K, PP, soli mineralnych oraz flawonoidów.

Orzechy włoskie są dość kaloryczne. Składają się w 65 proc. z tłuszczów, 25 proc. z białek, 10 proc. z węglowodanów i pozostałych związków.

2. Orzech włoski - wpływ na zdrowie

Potwierdzono lecznicze właściwości orzecha włoskiego. Ma on zastosowanie bakteriobójcze, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę.

Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe, grzybobójcze. Jedzenie orzechów włoskich poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Nalewka z owoców orzecha włoskiego lub napar z suszonych liści orzecha włoskiego są stosowane przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach z przewodu pokarmowego. Profilaktycznie stosuje się je przy cukrzycy.

Zewnętrznie działają przeciw zapaleniom ropnym, trądzikowi, żylakom i nadmiernej potliwości stóp. Od dawna wiadomo, że orzechy włoskie mają działanie pomocne przy problemach żołądkowo-jelitowych.

W jaki sposób można je stosować? Przygotuj napar z liści orzecha włoskiego. Wystarczy je rozdrobnić i zalać ciepłą wodą. Taką mieszankę gotujemy do wrzenia, odstawiamy na 5 minut i pijemy 3–4 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

3. Orzech włoski - zastosowanie w kosmetyce

Orzechy włoskie powszechnie są stosowane w balsamach do ciała brązujących. Dzięki nim można osiągnąć piękny efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny. Ponadto takie kosmetyki można dobierać indywidualnie w zależności od tego, jaką opaleniznę chcemy uzyskać.

3.1. Orzech włoski - kremy i peelingi

Inne zastosowanie orzechów włoskich w kosmetyce to roztarte łupinki dodawane do peelingów i kremów złuszczających. Te bardzo twarde kawałeczki świetnie ścierają martwy naskórek, dzięki czemu skóra jest gładka i miękka. Ponadto orzechy włoskie wykorzystuje się w kremach i maseczkach oczyszczających pory. Ich bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości pomagają utrzymać w dobrym stanie nawet delikatną i wrażliwą cerę. Natomiast działanie przeciwbakteryjne i ściągające zostało wykorzystane w leczeniu trądziku młodzieńczego.

3.2. Orzech włoski - maseczka na twarz

Nie ma jak samodzielnie zrobiona maseczka na twarz z orzecha włoskiego! Nie dość, że zawsze jest tańsza od tej kupionej w sklepie, to jest też zdrowsza, bo dokładnie wiesz, co do niej dodałaś. Miękką i delikatną skórę osiągniesz, stosując maseczkę z orzechów włoskich na twarz i dekolt.

Jak ją przygotować? Wystarczy rozgnieść obrane orzechy włoskie i zalać je ciepłym mlekiem. Do takiej papki należy dodać miód i pozostawić na chwilę. Maseczka jest gotowa do użycia, gdy orzechy napęcznieją i ostygną. Nakładamy ją na dekolt i twarz i pozostawiamy na 10 minut. Na koniec warto zafundować sobie delikatny masaż twarzy i zmyć maseczkę letnią wodą.

Zobacz także:

3.3. Orzech włoski - maseczka do włosów

Chcesz przywrócić swoim włosom zdrowy blask? Maseczka na włosy z orzechów włoskich pomoże ci w tym. Do jej przygotowania należy użyć zielonych skórek z orzechów, które trzeba rozdrobnić, a twarde łupiny rozgnieść. Później dodajemy do nich oliwę z oliwek i ciepłą wodę i nakładamy na włosy. Pozostawiamy na nich około 30 minut. Aby nie pobrudzić ubrania, należy owinąć włosy folią lub ręcznikiem.

3.4. Orzech włoski - napar do stosowania zewnętrznego

Wyciąg z orzecha włoskiego i kwiatów rumianku sporządzony w podobny sposób może być stosowany do irygacji, nasiadówek, okładów, obmywań, kąpieli.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!