Właściwości orzecha włoskiego

Orzech włoski najczęściej kojarzy nam się ze smaczną przekąską zjadaną w czasie zimy lub dodawaną do ciast. Tymczasem jego właściwości są szeroko wykorzystywane w medycynie i kosmetologii. Liście tej rośliny od dawna stosuje się w leczeniu cukrzycy, krzywicy czy pasożytów przewodu pokarmowego. Z kolei nalewka orzechowa jest zalecana do leczenia zaburzeń układu pokarmowego, a szczególnie biegunki. Orzech włoski jest również wykorzystywany w kosmetologii, np. do produkcji kremów, peelingów czy balsamów brązujących.

1. Orzech włoski

Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która rośnie w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, w południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, Himalajach i południowo-zachodnich Chinach. Orzech włoski znany jest od wielu lat. Jego zdrowotne właściwości odkryto w starożytności. Stosowano go jako ochronę przed owadami, nacierając nim bydło. Liście orzecha włoskiego używane były do leczenia cukrzycy, krzywicy, krwotoków, niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Natomiast nalewka orzechowa była remedium na biegunkę. Orzechy włoskie rosną w wielu krajach w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach leczniczych. Suszone liście są źródłem witamin B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych oraz flawonoidów. Orzechy są dość kaloryczne. Składają się w 65 proc. z tłuszczów, 25 proc. z białek, 10 proc. z węglowodanów i pozostałych związków.

2. Orzech włoski a zdrowie

Potwierdzono lecznicze właściwości orzecha włoskiego. Ma on zastosowanie bakteriobójcze, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe, grzybobójcze. Jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Nalewka z owoców orzecha lub napar z suszonych liści są stosowane przy bakteryjnej biegunce, owrzodzeniach, zatruciach, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach w przewodzie pokarmowym. Profilaktycznie stosuje się je przy cukrzycy. Zewnętrznie działają przeciw zapaleniom ropnym, trądzikowi, żylakom i nadmiernej potliwości stóp. Od dawna wiadomo, że orzechy mają działanie pomocne przy problemach żołądkowo-jelitowych. W jaki sposób można je stosować? Przygotuj napar z liści orzecha. Wystarczy je rozdrobnić i zalać ciepłą wodą. Taką mieszankę gotujemy do wrzenia, odstawiamy na 5 minut i pijemy 3–4 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

3. Orzechy w kosmetyce

Orzechy włoskie powszechnie są stosowane w balsamach brązujących. Dzięki nim można osiągnąć piękny efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny. Ponadto takie kosmetyki można dobierać indywidualnie w zależności od tego, jaką opaleniznę chcemy uzyskać.

3.1. Orzechowe kremy i peelingi

Innym zastosowaniem orzechów w kosmetyce są roztarte łupinki dodawane do peelingów i kremów złuszczających. Te bardzo twarde kawałeczki świetnie ścierają martwy naskórek, dzięki czemu skóra jest gładka i miękka. Ponadto wykorzystuje się je w kremach i maseczkach oczyszczających pory. Ich bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości pomagają utrzymać w dobrym stanie nawet delikatną i wrażliwą skórę. Natomiast działanie przeciwbakteryjne i ściągające zostało wykorzystane w leczeniu trądziku młodzieńczego.

3.2. Orzechowa maseczka na twarz

Nie ma jak samodzielnie zrobiona maseczka! Nie dość, że zawsze jest tańsza od tej kupionej w sklepie, to jest też zdrowsza, bo dokładnie wiesz, co do niej dodałaś. Miękką i delikatną skórę osiągniesz, stosując maseczkę z orzechów na twarz i dekolt. Jak ją przygotować? Wystarczy rozgnieść obrane orzechy i zalać je ciepłym mlekiem. Do takiej papki należy dodać miód i pozostawić na chwilę. Maseczka jest gotowa do użycia, gdy orzechy napęcznieją i ostygną. Nakładamy ją na dekolt i twarz i pozostawiamy na 10 minut. Na koniec warto zafundować sobie delikatny masaż i zmyć maseczkę letnią wodą.

3.3. Maseczka do włosów z orzecha

Chcesz przywrócić swoim włosom zdrowy blask? Spróbuj zastosować na nie maseczkę z orzechów włoskich. Do jej przygotowania należy użyć zielonych skórek z orzechów, które trzeba rozdrobnić, a twarde łupiny rozgnieść. Później dodajemy do nich oliwę z oliwek i ciepłą wodę i nakładamy na włosy. Pozostawiamy na nich około 30 minut. Aby nie pobrudzić ubrania, należy owinąć włosy folią lub ręcznikiem.

3.4. Napar do stosowania zewnętrznego

Wyciąg z orzecha i kwiatów rumianku sporządzony w podobny sposób może być stosowany do irygacji, nasiadówek, okładów, obmywań, kąpieli.


 

Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) przez organizm, jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu ... owoce - najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. Poza tym okresem warto sięgać po suszoną żurawinę, która również...

Owoce

Właściwości cytryny

Cytryna jest owocem drzewa cytrynowego. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz flawonoidy, które wykazują zróżnicowane...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych ... się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika. Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność ... -70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej ... maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności - prawie 100...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Właściwości aronii

(...) możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Spis treści Owoce w diecie Starzenie się ... , a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze ... jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu ... . Badania aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały...

Owoce

Sok z aronii

(...) Kobiety często łudzą się, że to pomoże im zachować młodość i urodę. Tymczasem wszystko zaczyna się wewnątrz organizmu. Owoce ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Można wzbogacić jej smakiem sok z brzozy. Popularna jest także nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon,...

Owoce

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych - glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe. Zdrowe winogrona Winogrona są ... winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą...

Owoce

Cytryna

Cytryna

(...) ale najważniejsze są oczywiście owoce o jajowatym kształcie, intensywnie żółtym kolorze i grubej chropowatej skórce. Sok, skórka oraz...

Owoce

Maliny

Maliny

Maliny to obok truskawek ulubione rodzime owoce Polaków. Te czerwone, mięsiste i niezwykle pyszne owoce porastają ... . Co znajdziemy w malinach? Owoce malin bogate są przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy ... nie tylko owoce, ale także liście malin. Te z kolei bogate są w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe ... mieć je w swojej kuchni. Do wysuszenia wybierzmy najdojrzalsze i nieuszkodzone owoce. W przeciwnym razie zamiast odpowiednio...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...