Orzeszki piniowe - właściwości i zastosowanie

Mają podłużny kształt i są słodko-kwaśne. Uznawane za afrodyzjak i zarazem odżywczy pokarm - mowa o orzeszkach piniowych (zwanych piniolami).

To nasiona sosny pinia, która rośnie w krajach śródziemnomorskich, a także nad Morzem Czarnym. W Polsce dostępne są najczęściej orzeszki koreańskie i włoskie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ze względu na wartość odżywczą i smakową, wykorzystywane są w wielu kuchniach świata. Są głównym składnikiem słynnego włoskiego sosu pesto.

Nie należą jednak do najtańszych produktów. Za 100 gramów orzeszków trzeba zapłacić nawet 25 złotych.

Orzeszki pinii - składniki odżywcze

 

6 objawów niedoboru magnezu w organizmie

Mówi się, że jest pierwiastkiem życia. Jego najlepszym źródłem są migdały, kakao, pestki dyni, orzechy włoskie, a także kasza gryczana oraz brązowy ryż....

Orzeszki pinii to prawdziwa bomba minerałów i witamin. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego są doskonałym źródłem energii.

Znajduje się w nich także potas. Jego niedobór łatwo zauważyć - mięśnie drżą, czujemy się zmęczeni, apatyczni, cierpimy na zaparcia. Potas tracimy szczególnie w czasie upałów czy w trakcie ćwiczeń czy z powodu zatrucia pokarmowego.

Magnez, fosfor i cynk to kolejne mikroelementy, które kryją się w tych małych nasionkach. Ze względu na dużą ilość cynku, który podnosi libido, piniole uznaje się za afrodyzjak. Pierwiastek ten poprawia też wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym jest antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki.

Orzechy piniowe zawierają też miedź. Składnik ten wpływa na dobrą pracę mózgu i serca, a także wzmacnia odporność.

Orzeszki zawierają witaminę K, która wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Z kolei witamina E, zwana witaminą młodości, zwalcza wolne rodniki, zapobiega starzeniu.Ponadto dostarczają też witamin A, B1 i C.

Orzeszki pinii - zawartość kwasów tłuszczowych

 

Orzechy to źródło jedno- i wielonienasyconych tłuszczów. Działają korzystnie na serce, układ krążenia czy układ nerwowy. Poprawiają kondycję włosów i skóry. W orzeszkach znajduje się też kwas pinolenowy. Badania kliniczne wykazały, że pomaga on w kontrolowaniu masy ciała i hamuje apetyt.

W eksperymencie naukowym wzięły udział kobiety z nadwagą. Pierwsza grupa codziennie przed śniadaniem dostawała 3 gramy kwasu pinolenowego, druga - 3 gramy oliwy z oliwek (jako placebo). Panie z pierwszej grupy odczuwały dużo mniejszy apetyt (o ok. 36 proc.).

Kwas ten reguluje także ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Orzeszki pinii dobre dla serca

 

Zdaniem uczonych z Bostonu, systematyczne jedzenie pinioli może wydłużyć życie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób. Wyniki badań opublikowano w "New England Journal of Medicine”.

Naukowcy udowodnili, że ryzyko śmierci z powodu zawału zmniejsza się o 19 proc., a raka - o 11 proc.

Orzeszki pinii - zastosowanie w kuchni

Orzeszki pinii to składnik włoskiego pesto, ale i miodu piniowego. Można nimi posypywać także dania z makaronu. Dodadzą też smaku ciastom czy deserom.

Orzeszki pinii są bardzo zdrowe, ale też kaloryczne. W 100 gramach znajduje się 637 kcal.

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...