Pączek – historia, tłusty czwartek, rodzaje, kalorie, przepis

Pączek to wyrób cukierniczy wytwarzany z ciasta drożdżowego, które zostaje uformowane w kształt delikatnie spłaszczonej kuli. Mimo dużej zawartości kalorii pączki od wieków uwielbiane są w różnych miejscach na świecie. Czym charakteryzują się pączki?

Zobacz film: "Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne"

spis treści

1. Pączek – historia

Pączki znane są już od czasów starożytnego Rzymu. Początkowo były to wyłącznie pączki wytrawne. Dopiero w późniejszym czasie pomysł na pączki na słodko został zapożyczony z kuchni krajów arabskich. W tradycji naszego kraju początkowo pączki były nadziewane słoniną. Słodkie pączki w Polsce pojawiły się dopiero w XVI wieku.

Kształt pączka w formie kuli pochodzi z XVIII wieku i miało to związek z tym, że do przepisu zaczęto dodawać drożdże. Ciasto pod wpływem tego składnika zaczęło rosnąć, a pączki stały się bardziej puszyste. Wzmianki o pączkach można znaleźć między innymi w utworze Mikołaja Reja „Żywot człowieka poczciwego”.

2. Pączek – tłusty czwartek

Od wieków uważano, że osoba, która nie skonsumuje chociaż jednego pączka w tłusty czwartek, nie doświadczy szczęścia przez cały rok. Wiele osób do tej pory tłumaczy swoje czwartkowe obżarstwo tym starym przesądem.

Statystyczny Polak w tłusty czwartek zjadała około 2,5 pączka, łącznie daje to około 100 milionów zjedzonych pączków. Kiedyś dodatkowo niektóre pączki w tłusty czwartek były nadziewane orzechem włoskim lub migdałem. Osoba, która trafiła na takiego pączka miała mieć szczęście w życiu.

Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą
Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą [7 zdjęć]

Zdrowe ciasto brzmi jak oksymoron? To mit – wystarczy kilka sztuczek, aby przygotowywać desery, które...

zobacz galerię

3. Pączek – rodzaje

Pączki na całym świecie różnią się od siebie sposobem przyrządzenia. I tak wyróżnia się, np.:

  • Pączki berlińskie – charakteryzują się jasnym paskiem, który widnieje na około pączka. Najczęściej nadziewane są marmoladą. Inne nadzienia to czekolada, adwokat lub toffi. Po wierzchu są posypywane cukrem pudrem lub lukrowane.
  • Donut – to rodzaj pączków amerykańskich. To puszyste pączki, lekko chrupiące posiadające na środku charakterystyczną dziurkę. Wyglądem przypominają polskie oponki.
  • Pączki wiedeńskie – te pączki pochodzą z Hiszpanii, jednak obecnie są dostępne w wielu polskich cukierniach. Są niezwykle słodkie i przybierają formę „gniazdka”, stąd pochodzi ich potoczna nazwa. Wytwarzane są z ciasta parzonego, a po wierzchu najczęściej lukrowane.
  • Lokma – to pączki pochodzące z Turcji. Te pączki to nieduże kuleczki z cukrowym syropem i miodem.

Na świecie podawane są również nieco dziwne odmiany pączków, np. amerykański pączek z bekonem, japońskie pączki z kremem fasolowym, koreańskie pączki o smaku czosnku i pączki z Singapuru z nadzieniem wasabi i wodorostami.

4. Pączek – kalorie

Ile kalorii ma pączek? Otóż jeden klasyczny pączek dostarcza organizmowi ok. 250 kcal, ok. 6 gramów białka, 13 gramów tłuszczu i ponad 50 gramów węglowodanów.

Pączki są kaloryczną słodkością. Aby spalić kalorie z jednego pączka trzeba przez 12 minut wchodzić po schodach, albo przez 30 minut jeździć na łyżwach. Aby spalić kalorie z pączka można takżę odkurzać przez 50 minut lub uprawiać seks przez 60 minut.

Kalorie z pączka mogą być spalane takż eprzez długi czas: 180 minut kąpieli, 180 minut zmywania, 300 minut za kierownicą lub 600 minut oglądania telewizji, oczywiście bez przekasek.

5. Pączek - przepis

Można jednak takiego pączka nieco odchudzić stosując przepis np. na dietetyczne pączki Ani Lewandowskiej.

Składniki:

Zobacz także:

Przygotowanie:

Pokrój batata w małe kawałki, a następnie ugotuj go w wodzie. Po wystygnięciu włóż batata do blendera i dołącz do niego banany, mąkę, odrobinę mleka kokosowego i startą skórką owoców. Całość zmiksuj do uzyskania jednorodnej masy. Następnie z ciasta uformuj kulki, do których strzykawką wciśnij konfiturę.

Wszystkie kulki włóż na noc do lodówki. Następnego dnia rozpuść na patelni olej kokosowy i zacznij smażyć pączki na dużym ogniu. Obracaj je do moment, aż się zarumienią. Niestety dietetyczne pączki Ani Lewandowskiej nie będą takie puszyste, jak te tradycyjne. Jednak jeśli ktoś ma ochotę na więcej niż jednego pączka to dobra, zdrowa, a w dodatku bezglutenowa alternatywa.

6. Pączki - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 40 g (1 sztuka)
Wartość energetyczna 434 kcal 174 kcal
Białko 5,31 g 2,12 g
Węglowodany 47,1 g 18,82 g
Cukier 18,15 g 7,26 g
Błonnik 1,70 g 0,68 g
Tłuszcz 24,9 g 9,97 g
Tłuszcze nasycone 11,11 g 4,44 g
Tłuszcze jednonienasycone 8,54 g 3,42 g
Tłuszcze wielonienasycone 3,92 g 1,57 g
Cholesterol 10,00 mg 4,00 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Pączek – historia, tłusty czwartek, rodzaje, kalorie, przepis
Pączek – historia, tłusty czwartek, rodzaje, kalorie, przepis (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy