Atopowe zapalenie skóry a wstrząs anafilaktyczny

Witam. Ostatnio robiłam badania z krwi w jednym z oddziałów diagnostyki laboratoryjnej na jad pszczoły, szerszenia i osy. We wszystkich tych przypadkach wynik: <0.10 kU/L. Kilka lat wcześniej w gabinecie BRT wyszło że jestem uczulona na jad pszczoły. Dodam że mam alergię pokarmową( nabiał, kakao, orzechy) oraz atopowe zapalenie skóry. Nigdy nic mnie nie ukąsiło. Bardzo boję się wstrząsu. Proszę o odpowiedź.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Proponuje udać się do lekarza alergologa. Testy z krwi są mniej miarodajne niż testy skórne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty