Czy można stosować takie elektrolity w ciąży?

Czy DOZ Product Elektrolity o smaku pomarańczowym można przyjmować w trakcie ciąży?
KOBIETA, 33 LAT 5 miesięcy temu

Czy w ciąży należy jeść za dwoje?

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

nie ma przeciwwskazań do stosowania elektrolitów w ciąży, jeśli jest taka potrzeba. Nasza ekspertka uważa, że najlepiej je przyjmować zwłaszcza w sytuacji utraty elektrolitów na przykład z powodu biegunki. Trzeba je bowiem stosować z rozwagą i w odpowiednich ilościach.

Zawsze warto także skonsultować swój stan z lekarzem prowadzącym. Proszę pamiętać, że każdy lek czy suplement trzeba stosować pod jego kontrolą.

O odwodnieniu w ciąży pisaliśmy w tekście:

https://portal.abczdrowie.pl/odwodnienie-w-ciazy-objawy-skutki-i-zapobieganie.

Więcej pytań o stosowanie elektrolitów umieszczamy pod poniższymi linkami:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-przyjmowac-eletrovit,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/elektrolity-przy-wymiotach-i-biegunce.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0

Dzień dobry.



Odpowiadając na Pani pytanie to najlepszym sposobem na zadbanie o odpowiedni poziom elektrolitów w ciąży nie jest ich suplementacja, lecz odpowiednia dieta oraz nawodnienie organizmu.



Kobieta ciężarna powinna dziennie wypijać około 2,5 litra wody, najlepiej wysokozmineralizowanej.



Warto również zwiększyć spożywanie produktów bogatych w magnez, wapń, sód, potas oraz chlorki.



Magnez znajdziemy na przykład w roślinach strączkowych, orzechach, bananach, ziemniakach, produktach zbożowych, kakao, a także rybach i owocach morza.



Ryby pozwolą także na utrzymanie odpowiedniego poziomu wapnia. Podobnie jak szpinak, mleko i produkty mleczne, żółte sery, jarmuż, soja, tofu oraz mak.



Sodu powinniśmy szukać w wieprzowinie i wołowinie, oliwkach, ogórkach kiszonych czy konserwowych.



Potasu dostarczą nam suszone owoce, pomidory, grzyby, orzechy, mięso z kurczaka lub indyka, buraki, cukinia, fasola i groszek.



Chlor dostarczymy do organizmu wraz z produktami zawierającymi sól kuchenną.



Jeżeli chcemy dostarczyć sobie odpowiednią ilość elektrolitów w ciąży, powinnyśmy sięgać po zdrową, nieprzetworzoną żywność. Warto uważać na przykład na napoje izotoniczne, które mogą je uzupełnić, jednak jednocześnie dostarczą naszemu organizmowi sporo konserwantów, barwników oraz cukru.



Pozdrawiam

Mariusz Bek

Specjalista medycyny naturalnej

Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty