Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Podstawową rolę w leczeniu dzieci z AZS ma prawidłowa i regularna pielęgnacja skóry z zastosowaniem emolientów czyli specjalistycznych preparatów przeznaczonych dla skóry atopowej. Ich rolą jest przywracanie prawidłowej funkcji skóry poprzez poprawę jej nawilżenia i natłuszczenia skóry oraz uzupełnienie brakujących elementów. Należy je dobierać indywidualnie w zależności od rodzaju i nasilenia zmian, pogody i codziennej aktywności (np. balsam, krem lub maść).
Nie zaleca się natomiast używania oliwek, które tak jak Pani zaobserwowała paradoksalnie mogą ją przesuszać, zwłaszcza gdy stosowane są w nadmiarze.
Inaczej w przypadku kąpieli dzieci z AZS- tutaj zaleca się na ostatnie 2 minuty dodanie do wody hypoalergicznego przeznaczonego dla skóry atopowej, olejku lub oliwki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty