Przyczyny wzrostu zachorowań na cukrzycę
Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To już obecnie choroba cywilizacyjna. Czy wiesz, dlaczego tak się dzieje? Na ten temat wypowiada się ekspert - prof. Edward Franek.
Głównym parametrem poposiłkowym, który się określa jest stężenie glukozy we krwi dwie godziny po posiłku powinno wynieść nie więcej niż 140 mg/dl. Właściwie nie oznacza się poziomu cukru po 40 minutach. Podobnie hipoglikemię poposiłkową rozpoznaje się dopiero, gdy po kilku godzinach wynik jest poniżej 55.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- O czym mogą świadczyć zawroty głowy w sytuacji nieregularnego spożywania posiłków? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jak badać poziom cukru w ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Poziom cukru na czczo i po posiłku – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Jakie są normy poziomu glukozy w ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy ten poziom cukru we krwi jest niepokojący? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie są normy poziomu cukru? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego poziom cukru nie jest stabilny? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Poziom glukozy na czczo i po zjedzeniu posiłku – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Hipoglikemia a poziom peptydu C – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Podwyższony poziom cukru na czczo i spadek po śniadaniu – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
artykuły
Krzywa cukrowa
Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest
Poziom glukozy na czczo - wysoka glikemia poposiłkowa, monitorowanie glikemii
Kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy jest właściwe
Test obciążenia glukozą - przebieg badania, wskazania, normy
Test obciążenia glukozą (OGTT - Oral Glucose Toler