Marianna Hall 65
Marianna Hall Dietetyk, Warszawa 65 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dieta po udarze powinna być dostosowana do aktualnego stanu pacjenta. Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze. Należy rozważyć zmianę konsystencji posiłków jeśli pacjent ma trudności z przełykaniem. Żywieniu po udarze jest zależne od etapu choroby i indywidualnych cech pacjenta. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce.
Z żywienia należy wykluczyć bądź ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado)

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • NeurologiaNeurologia to dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego. Jest silnie spokrewniona z psychiatrią i polega na odkrywaniu przyczyn uszkodzenia systemu neuronalnego.
  • Niedowład kończyn – Niedowład kończyn to osłabienie siły i ograniczenie ruchu kończyn. Wynika z uszkodzeń układu nerwowego w obrębie drogi ruchowej. Owa droga przewodzi impulsy nerwowe z kory mózgu do mięśni. Przyczyną niedowładów są także porażenia mięśni oraz zmiany organiczne.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze czarnej fasoli Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów. Jak na tak skromną roślinę strączkową, ma zaskakująco wiele składników odżywczych. Jest bogata w błonnik...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Niezwykłe ziarenka Teff, czyli miłka abisyńska, to jedna z najstarszych roślin na świecie. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki, gdzie wciąż jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

Ekskluzywna przyprawa Szafran znany jest z tego, że dodaje potrawom wyjątkowego posmaku.Nie jest to przyprawa tania - uznawany jest za najdroższy składnik kulinarny tego typu na świecie, w końcu uzyskuje się go z wysuszonych słupków kwiatu krokusa. Najczęściej...

Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Smaczny, ale wysokokaloryczny Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez sałatki jarzynowej serwowanej z majonezem. Dodajemy go też do zimnych przekąsek, a czasem jest nawet składnikiem babki. Od lat majonez znajduje się na czarnej liście...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości brokułów

Właściwości brokułów

Zapomniane warzywo Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny Polak spożywa 110 kg warzyw i owoców rocznie. Daleko nam do średniej europejskiej, która wynosi 250 kg rocznie na mieszkańca,...

Herbata

Sześć herbat na wzmocnienie odporności

Sześć herbat na wzmocnienie odporności

Herbata z mniszka lekarskiego Chińscy medycy od ponad 1000 lat stosowali herbatę z mniszka lekarskiego jako remedium na wiele dolegliwości. Wierzyli, że roślina pomaga na wrzody, choroby dziąseł, zapalenie oskrzeli i płuc. Dzisiaj wiadomo, że składniki...

Neurologia

Niedowład kończyn

Niedowład kończyn to osłabienie siły i ograniczenie ruchu kończyn. Wynika z uszkodzeń układu nerwowego w obrębie drogi ruchowej. Owa droga przewodzi impulsy nerwowe z kory mózgu do mięśni. Przyczyną niedowładów są także porażenia mięśni oraz zmiany organiczne....

Neurologia

Żywienie pacjentów po udarze mózgu

Udar mózgu jest chorobą, która w większości przypadków pozostawia trwałe następstwa - niedowłady, zaburzenia mowy, dysfagię (zaburzenia połykania) i depresję (1). Wpływają one na ograniczenie samodzielności chorych oraz pogarszają jakość życia zarówno...

Produkty żywnościowe

Kardamon - przyprawa wszechstronna

Kardamon - przyprawa wszechstronna

Zastosowania prozdrowotne kardamonu Korzyści zdrowotne, jakie daje kardamon, obejmują ochronę przewodu pokarmowego, regulowanie stężenia cholesterolu, poprawę krążenia krwi, a nawet zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów. Jest wykorzystywany w leczeniu...

Wyszukaj lekarza po opiniach