Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Marianna Hall 69
Mgr Marianna Hall Dietetyk, Warszawa 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dieta po udarze powinna być dostosowana do aktualnego stanu pacjenta. Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze. Należy rozważyć zmianę konsystencji posiłków jeśli pacjent ma trudności z przełykaniem. Żywieniu po udarze jest zależne od etapu choroby i indywidualnych cech pacjenta. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce.
Z żywienia należy wykluczyć bądź ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado)

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • NeurologiaNeurologia to dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego. Jest silnie spokrewniona z psychiatrią i polega na odkrywaniu przyczyn uszkodzenia systemu neuronalnego.
  • Niedowład kończyn – Niedowład kończyn to osłabienie siły i ograniczenie ruchu kończyn. Wynika z uszkodzeń układu nerwowego w obrębie drogi ruchowej. Owa droga przewodzi impulsy nerwowe z kory mózgu do mięśni. Przyczyną niedowładów są także porażenia mięśni oraz zmiany organiczne.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze czarnej fasoli Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów. Jak na tak skromną roślinę strączkową, ma zaskakująco wiele składników odżywczych. Jest bogata w błonnik...

Kawa

Kawa może chronić przez chorobami wątroby?

Kawa może chronić przez chorobami wątroby?

Naukowcy od lat spierają się, czy picie kawy jest szkodliwe dla zdrowia. Do niedawna twierdzili, że „mała czarna" może zwiększać ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego. Jednak z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

Ekskluzywna przyprawa Szafran znany jest z tego, że dodaje potrawom wyjątkowego posmaku.Nie jest to przyprawa tania - uznawany jest za najdroższy składnik kulinarny tego typu na świecie, w końcu uzyskuje się go z wysuszonych słupków kwiatu krokusa. Najczęściej...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

6 rzeczy, których lepiej nie robić po posiłku

6 rzeczy, których lepiej nie robić po posiłku

Niebezpieczne nawyki Każdy z nas ma inną receptę na poobiednią sjestę. Pewne drobne czynności wykonujemy niemal mechanicznie, nie zastanawiając się, jaki właściwie mają wpływ na nasz organizm. Okazuje się jednak, że to, co może sprawiać nam przyjemność,...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Niezwykłe ziarenka Teff, czyli miłka abisyńska, to jedna z najstarszych roślin na świecie. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki, gdzie wciąż jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez...

Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Smaczny, ale wysokokaloryczny Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez sałatki jarzynowej serwowanej z majonezem. Dodajemy go też do zimnych przekąsek, a czasem jest nawet składnikiem babki. Od lat majonez znajduje się na czarnej liście...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości brokułów

Właściwości brokułów

Zapomniane warzywo Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny Polak spożywa 110 kg warzyw i owoców rocznie. Daleko nam do średniej europejskiej, która wynosi 250 kg rocznie na mieszkańca,...

Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie

Chlorella - wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania wątroby

Chlorella - wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania wątroby

Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki! Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada...