Pomiar glukozy godzinę po posiłku przy cukrzycy typu 2

Mam cukrzycę typu drugiego i leczę się proszkami glikemie poposiłkowa unormowałem do 140 ale zmierzyłem kiedyś 1 godzine po posiłku i wyszło mi 220 czemu tak się dzieje
MĘŻCZYZNA, 43 LAT ponad rok temu

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Sprawdź, czego jeszcze warto dowiedzieć się o cukrzycy. Zapoznaj się z listą produktów, które są niewskazane w tej chorobie.

Witam
Trudno się wypowiedzieć na podstawie jednorazowego pomiaru.
Potrzebne byłyby szersze informacje i ponowne pomiary w porównywalnych warunkach. Przyczyn wzrostu glikemii po posiłku może być wiele, począwszy od składu posiłku po którym był wykonany pomiar, rodzaju i pory zażywania leków, ważny jest też poziomu aktywności fizycznej, ogólny stan zdrowia, ewentualne zdenerwowanie, stres, czy dodatkowa choroba... Warto skonsultować swój codzienny jadłospis z dietetykiem.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu
Anna Nieradzik
www.naszdietetyk.pl

0

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty