Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Z zamieszczonego opisu wynika, że dziecko jest pod stałą opieką specjalisty alergologa. Proszę zatem stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego. Jeśli jednak stosowane leczenie nie przynosi oczekiwanych rezultatów, konieczna jest ponowna konsultacja alergologiczna.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczulenia przy Atopowym Zapaleniu Skóry – odpowiada Lek. Iwona Stajkowska
- Czy można smarować tłuszczem zmiany skórne u dziecka z atopowym zapalenie skóry? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Atopowe zapalenie skóry i alergie – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta dla dziecka z atopowym zapaleniem skóry – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Atopowe zapalenie skóry u 7-latka – odpowiada Lek. Aneta Szulska-Schoepp
- Probiotyki przy atopowym zapaleniu skóry u dziecka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zmiany skórne na policzkach u dziecka chorego na AZS – odpowiada Dr n. med. Anna Dyszyńska
- Co powoduje wysypkę u 2-letniego chłopczyka? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wynik testu alergicznego u 1,5-rocznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznaczają te czerwone plamy na skórze dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie