Co jeść po wysiłku fizycznym?
Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.
Dlaczego chce Pani podnosić poziom witaminy A? Występuje niedobór? Lekarz zalecił? Jeżeli nie to proszę pamiętać, że nadmiar jest tak samo niebezpieczny jak niedobór. Nie powinno się zastępować suplementami zróżnicowanej diety. Warzywa czerwone regularnie dostarczane z dietą z dodatkiem tłuszczów roślinny i mleko + jaja, wystarczą. Masło i podroby absolutnie nie są w diecie niezbędne. Jeżeli chce Pani nauczyć się zdrowo odżywiać to zdecydowanie polecałabym wybrać się na wizytę do dietetyka, zamiast kupować suplementy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- W jakich pokarmach występuje witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Stosowanie Warfin a spożywanie warzyw bogatych w witaminę K – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy suplementacja witaminy B12 jest konieczna w przypadku diety wegańskiej lub wegetariańskiej? – odpowiada Ewa Gonia
- Przyjmowanie witaminy D3 podczas posiłku – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy mogę spożywać takie witaminy w tych ilościach? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy magnez i witaminę B6 można zastąpić warzywami? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Witamina B12 w tabletkach a jej przyswajalność – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Źródła witamin - naturalne i suplementy – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
artykuły
Suplementy dla sportowców - czy warto je zażywać? Ekspertka mówi, co jest najistotniejsze
Wzmożona aktywność fizyczna może powodować szybszą
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Niedobór tej witaminy 14-krotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID (BADANIA)
Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężk