Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Witam,

osobiście szczerze odradzam tego rodzaju suplementację. Prawdę powiedziawszy większość tak reklamowanych "spalaczy" nie ma udowodnionego badaniami naukowymi działania na intensyfikację zużywania tkanki tłuszczowej. Te apteczne nie muszą szkodzić, ale niekoniecznie też sprzyjają. Część z nich zastosowana bez aktywności ruchowej może powodować wręcz przyrost tłuszczu...

Udowodnione działanie na zwiększenie spalania ma kofeina. Niemniej jej nierozsądne zastosowanie, szczególnie u osób o nieznanej lub niestabilnej sytuacji zdrowotnej może być niebezpieczne.

Pozdrawiam!

Justyna Siwiela

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty