Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny
Weganizm - to spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. Unika się nie tylko mięsa, ale także wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego - mleka, jaj, a co za tym idzie - wszystkich produktów z których zostały one wykonane - jogurty, sery, makarony jajeczne, większość wyrobów cukierniczych i słodkich - jak np. czekolada (niektórzy producenci wytwarzają także produkty bezmleczne).
Należy pamiętać o tym, że przy takiej diecie dużo trudniej jest dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania. Nie jest to jednak niemożliwe.
Dieta wegańska jest niezalecana osobom poniżej 18 roku życia (w okresie dojrzewania i dzieciom).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Wpływ kuchni wegańskiej na zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Chcę przejść na wegetariaznizm – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Wegetarianizm - czy jest wskazany dla nastolatki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Możliwość spożywania produktów przetworzonych przy chorobie Leśniowskiego-Crohna – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Okres a wegetarianizm – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Nietolerancja pokarmowa i wybór produktów spożywczych – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Anemia a wegetarianizm – odpowiada Mgr Katarzyna Szott