Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Interpretacja badania zależy od metody użytej do jego oznaczenia. Proszę zgłosić się do lekarza który zlecił jego wykonanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznacza wskaźnik IND 6 w testach alergicznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak przygotować się do wykonania panelu alergicznego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Panel alergenów pokarmowych i panel alergenów inhalacyjnych – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Jaki panel testów alergicznych najlepiej wykonać? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co oznacza wskaźnik IND w testach alergicznych? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy należy powtórzyć panel wziewny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Puchnięcie warg o podłożu alergicznym – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Na co mój syn ma alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy badania metodą Polycheck są wiarygodne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy takie badania są refundowane przez NFZ? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
artykuły
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi - wskazania, przygotowanie, przebieg
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi wykonuje s
Diagnostyka alergii
Gdy obserwujmy u siebie lub swoich bliskich objawy