Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Rzepa

 Sylwia Stachura
08.02.2020 00:40
Rzepa to bomba antyoksydantów
Rzepa to bomba antyoksydantów

Niedoceniana rzepa często błędnie jest zaliczana do warzyw korzeniowych. Ma niezwykłe właściwości dla zdrowia, a przy tym zawiera niewiele kalorii. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i jakie dania można z niej przygotować.

spis treści

1. Charakterystyka rzepy

Rzepa, tak jak brokuł, jarmuż czy brukselka, należy do rodziny warzyw kapustowatych. Zwykle jemy korzeń rzepy, ale do spożycia nadają się również młode liście rzepy. Uprawia się ją na całym świecie, zwłaszcza w miejscach o chłodniejszym, umiarkowanym klimacie. Bulwy o charakterystycznym ostrym smaku służą również jako pożywienie dla zwierząt hodowlanych. Są białe, ale – w zależności od odmiany – w górnej części przebarwiają się na różowo, czerwono lub czarno. Warzywo w smaku przypomina rzodkiewkę.

6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe
6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe [8 zdjęć]

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować

zobacz galerię
Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

2. Wartości odżywcze rzepy

Nie bez powodu rzepa kojarzy nam się z siłą i krzepą – niepozorne bulwy kryją bogactwo witamin i minerałów, które wzmacniają organizm. Warzywo to docenią osoby na diecie, ponieważ w 100 g są zaledwie 22 kalorie, bardzo mało węglowodanów – 4 g i w ogóle nie ma tłuszczu.

Jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej potas (235 mg/100 g produktu), wapń (34 mg), fosfor (29 mg) i magnez (8 mg). Zawiera witaminy z grupy B, beta-karoten, prowitaminę A oraz witaminę C. Regularne jedzenie rzepy pomaga uzupełnić niedobory składników ważnych dla zdrowia i wzmacnia organizm.

3. Właściwości rzepy

To bomba antyoksydantów – korzeń ma dużo witaminy C, ale w liściach również znajdziemy cenne składniki, takie jak witaminy A, E czy beta-karoten. Przeciwutleniacze sprawiają, że organizm jest w stanie lepiej bronić się przed czynnikami wywołującymi groźne choroby, w tym raka.

Niepozorne warzywo zawiera dużo błonnika, dlatego jest polecane osobom na diecie. Sprawia on, że czujemy się dłużej najedzeni, a poziom cukru utrzymuje się na stabilnym poziomie. Błonnik z rzepy zapobiega również zaparciom i pozytywnie wpływa na przebieg procesów trawiennych. Poza tym powinni zainteresować się nią wszyscy, którzy chcą naturalnie oczyścić organizm z toksyn i w ten sposób pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Bulwy są niskokaloryczne, dlatego zaleca się ich spożywanie na diecie.

Rzepa słynie z właściwości przeciwzapalnych. To zasługa witamin C, A i K. Jej regularne jedzenie wzmacnia organizm i redukuje ryzyko wystąpienia chorób, które są związane ze stanami zapalnymi w organizmie (takimi jak zawał serca czy zapalenie stawów).

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie oczu i poprawić jakość widzenia, rzepa to warzywo dla ciebie. Zawiera witaminy A, C oraz luteinę, czyli substancje, które pozytywnie wpływają na wzrok. Witamina C chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Niedobór witaminy A w diecie sprawia, że gorzej widzimy po zmroku i może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty. Z kolei luteina przyda się wszystkim, którzy spędzają dużo czasu przed komputerem, ponieważ chroni oczy przed promieniowaniem.

Rzepa świetnie działa na włosy. Jest szczególnie polecana tym, którzy zmagają się z problemem osłabionych i wypadających włosów. Wywar z tego warzywa wzmacnia cebulki i przyspiesza porost włosów. Poza tym pomaga pozbyć się łupieżu i łojotoku.

4. Dania z rzepy

Chociaż rzepa ma wiele wartości dla zdrowia, rzadko gości na naszych stołach. Ostry smak i charakterystyczny zapach sprawiają, że nie każdy chętnie po nią sięga. Jeśli jednak chcemy trochę wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie, to powinniśmy z niej korzystać, zwłaszcza że jest tania i smaczna. Warto pamiętać o tym, że do jedzenia nadaje się nie tylko korzeń, ale również liście rzepy. Można dodać je do sałatki, zup, chłodników, gulaszy.

Bulwy idealnie sprawdzają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Można z nich przygotować purée, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne ziemniaki. Jednak najczęściej spotykane danie wykorzystujące to warzywo to surówka z rzepy. W zależności od własnych preferencji smakowych możemy użyć różnych dodatków. Podstawą jest jednak tarta rzepa. Dobrze jest dodać do niej marchewkę, jabłko i sok z cytryny. Ponadto dobrze komponuje się ze słodszymi składnikami, takimi jak rodzynki, miód czy orzechy.

5. Uprawa rzepy

W sklepach i na targowych straganach czasem trudno znaleźć rzepę – łatwiej dostępna jest rzodkiew, z którą bywa mylone to warzywo. Jeśli masz problem z zakupem, to spróbuj domowej uprawy. We własnym ogródku łatwo ją wyhodować, ponieważ nie jest wymagającą rośliną. Trzeba zadbać jedynie o wilgotność gleby, gdyż w zbyt suchej korzenie słabo rosną i są twarde.

6. Ile kalorii ma surowa rzepa pastewna?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 13 g (1 bulwa)
Wartość energetyczna 156 kcal 19,81 kcal
Białko 2,62 g 0,33 g
Węglowodany 35,7 g 4,53 g
Cukier 0,82 g 0,10 g
Błonnik 8,00 g 1,02 g
Tłuszcz 0,36 g 0,05 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 5,50 mg 0,70 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze