Rzepa

Niedoceniana rzepa często błędnie jest zaliczana do warzyw korzeniowych. Ma niezwykłe właściwości dla zdrowia, a przy tym zawiera niewiele kalorii. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i jakie dania można z niej przygotować.

Charakterystyka rzepy

Rzepa, tak jak brokuł, jarmuż czy brukselka, należy do rodziny warzyw kapustowatych. Zwykle jemy korzeń rzepy, ale do spożycia nadają się również młode liście rzepy. Uprawia się ją na całym świecie, zwłaszcza w miejscach o chłodniejszym, umiarkowanym klimacie. Bulwy o charakterystycznym ostrym smaku służą również jako pożywienie dla zwierząt hodowlanych. Są białe, ale – w zależności od odmiany – w górnej części przebarwiają się na różowo, czerwono lub czarno. Warzywo w smaku przypomina rzodkiewkę.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować swojej rodzinie dania z dodatkiem zakupionych warzyw,...

Wartości odżywcze rzepy

Nie bez powodu rzepa kojarzy nam się z siłą i krzepą – niepozorne bulwy kryją bogactwo witamin i minerałów, które wzmacniają organizm. Warzywo to docenią osoby na diecie, ponieważ w 100 g są zaledwie 22 kalorie, bardzo mało węglowodanów – 4 g i w ogóle nie ma tłuszczu.

Jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej potas (235 mg/100 g produktu), wapń (34 mg), fosfor (29 mg) i magnez (8 mg). Zawiera witaminy z grupy B, beta-karoten, prowitaminę A oraz witaminę C. Regularne jedzenie rzepy pomaga uzupełnić niedobory składników ważnych dla zdrowia i wzmacnia organizm.

Właściwości rzepy

To bomba antyoksydantów – korzeń ma dużo witaminy C, ale w liściach również znajdziemy cenne składniki, takie jak witaminy A, E czy beta-karoten. Przeciwutleniacze sprawiają, że organizm jest w stanie lepiej bronić się przed czynnikami wywołującymi groźne choroby, w tym raka.

Niepozorne warzywo zawiera dużo błonnika, dlatego jest polecane osobom na diecie. Sprawia on, że czujemy się dłużej najedzeni, a poziom cukru utrzymuje się na stabilnym poziomie. Błonnik z rzepy zapobiega również zaparciom i pozytywnie wpływa na przebieg procesów trawiennych. Poza tym powinni zainteresować się nią wszyscy, którzy chcą naturalnie oczyścić organizm z toksyn i w ten sposób pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Bulwy są niskokaloryczne, dlatego zaleca się ich spożywanie na diecie.

Rzepa słynie z właściwości przeciwzapalnych. To zasługa witamin C, A i K. Jej regularne jedzenie wzmacnia organizm i redukuje ryzyko wystąpienia chorób, które są związane ze stanami zapalnymi w organizmie (takimi jak zawał serca czy zapalenie stawów).

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie oczu i poprawić jakość widzenia, rzepa to warzywo dla ciebie. Zawiera witaminy A, C oraz luteinę, czyli substancje, które pozytywnie wpływają na wzrok. Witamina C chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Niedobór witaminy A w diecie sprawia, że gorzej widzimy po zmroku i może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty. Z kolei luteina przyda się wszystkim, którzy spędzają dużo czasu przed komputerem, ponieważ chroni oczy przed promieniowaniem.

Rzepa świetnie działa na włosy. Jest szczególnie polecana tym, którzy zmagają się z problemem osłabionych i wypadających włosów. Wywar z tego warzywa wzmacnia cebulki i przyspiesza porost włosów. Poza tym pomaga pozbyć się łupieżu i łojotoku.

Dania z rzepy

Chociaż rzepa ma wiele wartości dla zdrowia, rzadko gości na naszych stołach. Ostry smak i charakterystyczny zapach sprawiają, że nie każdy chętnie po nią sięga. Jeśli jednak chcemy trochę wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie, to powinniśmy z niej korzystać, zwłaszcza że jest tania i smaczna. Warto pamiętać o tym, że do jedzenia nadaje się nie tylko korzeń, ale również liście rzepy. Można dodać je do sałatki, zup, chłodników, gulaszy.

Bulwy idealnie sprawdzają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Można z nich przygotować purée, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne ziemniaki. Jednak najczęściej spotykane danie wykorzystujące to warzywo to surówka z rzepy. W zależności od własnych preferencji smakowych możemy użyć różnych dodatków. Podstawą jest jednak tarta rzepa. Dobrze jest dodać do niej marchewkę, jabłko i sok z cytryny. Ponadto dobrze komponuje się ze słodszymi składnikami, takimi jak rodzynki, miód czy orzechy.

Uprawa rzepy

W sklepach i na targowych straganach czasem trudno znaleźć rzepę – łatwiej dostępna jest rzodkiew, z którą bywa mylone to warzywo. Jeśli masz problem z zakupem, to spróbuj domowej uprawy. We własnym ogródku łatwo ją wyhodować, ponieważ nie jest wymagającą rośliną. Trzeba zadbać jedynie o wilgotność gleby, gdyż w zbyt suchej korzenie słabo rosną i są twarde.

Komentarze (22)
~monia
~monia ponad rok temu

Wszystekie kapustne - krzyżowe są dobre przy zrzucaniu wagi, lubię sobie sama przygotować wtedy wiem co naprawdę jem. Produkty mam ze sprawdzonego sklepu. Zdrowo i niedrogo. To jest świetne uzupełnienie diety w trakcie odchudzania. Od 9 miesięcy stosuję się od rad z książki odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii i muszę przyznać że efekty mnie bardzo zadawalają (14kg mniej :) Dla mnie ważne, ze nie biorę zadnych tabletek, supli a to mnie cieszy podwójnie :D

Odpowiedz
~ogrodnik
~ogrodnik ponad rok temu

zepa nalezy do warzyw kapustnych ???? sranie w banie a zodkiewka tez jest wazywem kapustnym tak i jeszcze nowalijkowa zepa bzdury zepe sieje sie w czerwcu a zbiera pazdziernik co za debile produkuje takie tematy chyba niewaja działki

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzepa - właściwości, zastosowanie

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa (...) z najstarszych roślin uprawnych znanych w Europie, Afryce, a także...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Czy warto jeść czarną rzepę? Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje (...) się w polskiej kuchni. Tymczasem czarna rzepa, nazywana także czarną...

Zdrowe odżywianie

Najtańsze zimowe superprodukty

Najtańsze zimowe superprodukty

w bardzo niskiej cenie. Przedstawiamy zimowe superprodukty, które dostarczą ci cennych witamin i minerałów, a przy tym nie zrujnują portfela. Rzepa (...) Warzywa korzeniowe właśnie o tej porze roku mają najwięcej wartości odżywczych....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Ranking najzdrowszych owoców i warzyw

Ranking najzdrowszych owoców i warzyw

Jeżyny - 178 punktów Pomidor - 191 punktów Truskawki - 212 punktów Karczoch - 244 punkty Kalafior - 296 punktów Marchew - 336 punktów Rzepa - 337

Okulistyka

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

. Podobne działanie ma kapusta włoska i rzepa. Produkty pełnoziarniste Brązowy ryż, pełne ziarno owsa, pieczywo i makaron pełnoziarnisty obniżają aż o 8 proc

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

15 produktów, które prawie nie mają kalorii

15 produktów, które prawie nie mają kalorii

i A oraz błonnik. Grzyby Grzyby zawierają bardzo dużo wody, a 100 gramów dostarcza około 30 kalorii. Rzepa Ważąca 170 gramów rzepa to około 44 kalorie

Środki wspomagające odchudzanie

Mikstura odchudzająca i wzmacniająca odporność

Mikstura odchudzająca i wzmacniająca odporność

uważany jest za „roślinę gorącą". To świetny afrodyzjak, który rozgrzewa nie tylko ciało, ale i zmysły. Rzepa Zapomniane warzywo jest sprzymierzeńcem (...) odchudzania i wchodzi w skład mikstury. Ma niewiele kalorii, zmniejsza apetyt...

Zasady pielęgnacji włosów

Sposoby na szybki porost włosów

Sposoby na szybki porost włosów

, chinina czy czarna rzepa, pobudzają mikrokrążenie w obrębie skóry głowy. Dzięki temu zwiększa się dopływ składników odżywczych do cebulki włosa, a

Endometrioza - definicja, przyczyny i klasyfikacja, objawy, diagnostyka i leczenie

Wpływ diety na objawy towarzyszące endometriozie

Wpływ diety na objawy towarzyszące endometriozie

w witaminy z grupy B, tj. kapusta, brokuły, rzepa, rzodkiewka, rzeżucha oraz chrzan. Kwasy tłuszczowe omega-3 Źródłem tych cennych dla naszego organizmu