Rzepa

Niedoceniana rzepa często błędnie jest zaliczana do warzyw korzeniowych. Ma niezwykłe właściwości dla zdrowia, a przy tym zawiera niewiele kalorii. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i jakie dania można z niej przygotować.

1. Charakterystyka rzepy

Rzepa, tak jak brokuł, jarmuż czy brukselka, należy do rodziny warzyw kapustowatych. Zwykle jemy korzeń rzepy, ale do spożycia nadają się również młode liście rzepy. Uprawia się ją na całym świecie, zwłaszcza w miejscach o chłodniejszym, umiarkowanym klimacie. Bulwy o charakterystycznym ostrym smaku służą również jako pożywienie dla zwierząt hodowlanych. Są białe, ale – w zależności od odmiany – w górnej części przebarwiają się na różowo, czerwono lub czarno. Warzywo w smaku przypomina rzodkiewkę.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe
6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe [8 zdjęć]

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować...

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze rzepy

Nie bez powodu rzepa kojarzy nam się z siłą i krzepą – niepozorne bulwy kryją bogactwo witamin i minerałów, które wzmacniają organizm. Warzywo to docenią osoby na diecie, ponieważ w 100 g są zaledwie 22 kalorie, bardzo mało węglowodanów – 4 g i w ogóle nie ma tłuszczu.

Jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej potas (235 mg/100 g produktu), wapń (34 mg), fosfor (29 mg) i magnez (8 mg). Zawiera witaminy z grupy B, beta-karoten, prowitaminę A oraz witaminę C. Regularne jedzenie rzepy pomaga uzupełnić niedobory składników ważnych dla zdrowia i wzmacnia organizm.

3. Właściwości rzepy

To bomba antyoksydantów – korzeń ma dużo witaminy C, ale w liściach również znajdziemy cenne składniki, takie jak witaminy A, E czy beta-karoten. Przeciwutleniacze sprawiają, że organizm jest w stanie lepiej bronić się przed czynnikami wywołującymi groźne choroby, w tym raka.

Niepozorne warzywo zawiera dużo błonnika, dlatego jest polecane osobom na diecie. Sprawia on, że czujemy się dłużej najedzeni, a poziom cukru utrzymuje się na stabilnym poziomie. Błonnik z rzepy zapobiega również zaparciom i pozytywnie wpływa na przebieg procesów trawiennych. Poza tym powinni zainteresować się nią wszyscy, którzy chcą naturalnie oczyścić organizm z toksyn i w ten sposób pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Bulwy są niskokaloryczne, dlatego zaleca się ich spożywanie na diecie.

Rzepa słynie z właściwości przeciwzapalnych. To zasługa witamin C, A i K. Jej regularne jedzenie wzmacnia organizm i redukuje ryzyko wystąpienia chorób, które są związane ze stanami zapalnymi w organizmie (takimi jak zawał serca czy zapalenie stawów).

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie oczu i poprawić jakość widzenia, rzepa to warzywo dla ciebie. Zawiera witaminy A, C oraz luteinę, czyli substancje, które pozytywnie wpływają na wzrok. Witamina C chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Niedobór witaminy A w diecie sprawia, że gorzej widzimy po zmroku i może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty. Z kolei luteina przyda się wszystkim, którzy spędzają dużo czasu przed komputerem, ponieważ chroni oczy przed promieniowaniem.

Rzepa świetnie działa na włosy. Jest szczególnie polecana tym, którzy zmagają się z problemem osłabionych i wypadających włosów. Wywar z tego warzywa wzmacnia cebulki i przyspiesza porost włosów. Poza tym pomaga pozbyć się łupieżu i łojotoku.

4. Dania z rzepy

Chociaż rzepa ma wiele wartości dla zdrowia, rzadko gości na naszych stołach. Ostry smak i charakterystyczny zapach sprawiają, że nie każdy chętnie po nią sięga. Jeśli jednak chcemy trochę wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie, to powinniśmy z niej korzystać, zwłaszcza że jest tania i smaczna. Warto pamiętać o tym, że do jedzenia nadaje się nie tylko korzeń, ale również liście rzepy. Można dodać je do sałatki, zup, chłodników, gulaszy.

Bulwy idealnie sprawdzają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Można z nich przygotować purée, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne ziemniaki. Jednak najczęściej spotykane danie wykorzystujące to warzywo to surówka z rzepy. W zależności od własnych preferencji smakowych możemy użyć różnych dodatków. Podstawą jest jednak tarta rzepa. Dobrze jest dodać do niej marchewkę, jabłko i sok z cytryny. Ponadto dobrze komponuje się ze słodszymi składnikami, takimi jak rodzynki, miód czy orzechy.

5. Uprawa rzepy

W sklepach i na targowych straganach czasem trudno znaleźć rzepę – łatwiej dostępna jest rzodkiew, z którą bywa mylone to warzywo. Jeśli masz problem z zakupem, to spróbuj domowej uprawy. We własnym ogródku łatwo ją wyhodować, ponieważ nie jest wymagającą rośliną. Trzeba zadbać jedynie o wilgotność gleby, gdyż w zbyt suchej korzenie słabo rosną i są twarde.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!